Sledujte RADAR: Do Česka vtrhne silný vítr a hory zasype mokrý sníh. Kde platí výstraha?

Na Česko se žene silný vítr, meteorologové vydali výstrahu. (Ilustrační foto)

Počasí 20.12.2023 6:49

Před tvorbou ledovky v oblasti jižní Moravy varovali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha před nebezpečným jevem platí pro části Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského kraje do středečních devíti hodin ranních. Odborníci rovněž předběžně varovali před nárazy silného větru. Ve středu se teploty vyšplhají ke 3 až 7 °C, v horských oblastech spadnou k nule. Již v noci ze středy na čtvrtek by měl vítr zesilovat – v nárazech dosáhne rychlosti 20 až 25 m/s.

„Velký pozor na mrznoucí srážky a vznik ledovky zejména na jižní Moravě (především Brno a okolí). Lokálně jsou stále oblasti, kde jsou teploty povrchů pod 0 °C a vyskytuje se mrznoucí déšť,“ upozornili meteorologové na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Bílé Vánoce jen v televizi: Konec roku bude abnormálně teplý, kdy dorazí sněhová nadílka?

Ze snímku, který je v příspěvku přiložen, je patrné, že nad jihem Moravy se vyskytují hutné přeháňky, které při dopadu na zmrzlou zem tvoří právě nebezpečnou ledovku. Připomeňte si rozdíl mezi ledovkou a náledím v tomto příspěvku.

Experti rovněž předběžně varovali před silnými nárazy větru. „Očekáváme silný západní vítr s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), ojediněle až 25 m/s (90 km/h),“ upozornili s tím, že se ovšem jedná o předběžné varování. Rovněž doporučili průběžně sledovat předpověď, která se bude upřesňovat.

Během středy bude podle předpovědi meteorologů převážně zataženo, zpočátku dne se vyskytne i déšť. Na Moravě přitom může být mrznoucí. V polohách nad 600 m se může objevit i sněžení. Později bude přibývat oblačnosti, k večeru se kromě toho objeví zvláště na severozápadě i intenzivnější přeháňky.

Nejvyšší teploty se budou pohybovat okolo 3 až 7 °C, v 1 000 m na horách kolem −1 °C. Foukat by měl postupně čerstvý vítr o rychlosti 5 až 9 m/s, který může v nárazech dosahovat až 15 m/s. Na východě Moravy se však vyskytne slabý proměnlivý o rychlosti 4 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Se zataženou oblohou můžeme počítat během noci ze středy na čtvrtek. Od severozápadu se lokálně mohou vyskytnout i přeháňky či déšť, v 600 m na horách i sněžení či smíšené srážky. Nejnižší teploty se budou pohybovat okolo 5 až 1 stupně Celsia. Vítr by měl k ránu zesilovat na čerstvý o rychlosti 6 až 11 m/s, který se místy zvýší v nárazech na 20 až 25 m/s.

Ve čtvrtek očekávejme zataženou oblohu. Místy se vyskytnou přeháňky či déšť, které se během dne přesunou na celé území. Ve výšinách nad 600 m a později většinou nad 1 000 m může nejen řidiče zaskočit sněžení čí smíšené srážky. Na horách však budou trvalé a vydatné srážky a místy může napadnout 5 až 20 cm mokrého sněhu.

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 4 až 8 °C. Foukat bude čerstvý jihozápadní až západní vítr o rychlosti 7 až 12 m/s, v nárazech 20 až 25 m/s.

pátek se na našem území objeví proměnlivá, převážně velká oblačnost s občasným deštěm či přeháňkami. V 1 000 m a postupně od 400 m na severovýchodě či v nížinách se mohou vyskytnout sněhové či smíšené srážky.

Nejvyšší teploty se vyšplhají až ke 2 až 6 °C. Vát bude čerstvý západní až severozápadní vítr rychlostí 6 až 11 m/s, který v nárazech dosáhne i na 20 až 25 m/s. „Postupně od vyšších poloh tvorba sněhových jazyků,“ varovali meteorologové.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na argentinském letišti řádil hrozivý orkán. Smýkal boeingem, ten smetl schody pro cestující

Tagy: