Sledujte RADAR: Sněhové přeháňky, chladné noci i lavinové nebezpečí. Jak bude u vás?

Vstup do nového týdne budou provázet na horách místy sněhové přeháňky, v nižších polohách ojediněle. Horští záchranáři již o víkendu varovali před hrozbou lavin a turisty i lyžaře vyzvali k opatrnosti. Rozjasněnou oblohu v dalších dnech budou provázet nízké noční teploty, při zvláštních podmínkách klesnou až k −9 °C. Sněhové i smíšené srážky se na většinu území vrátí s koncem týdne. Situaci ve svém okolí můžete sledovat na meteoradaru.

Pondělí bude oblačné až zatažené, polojasnou oblohu si užijeme místy pouze ráno. Na horách místy, jinde pouze ojediněle očekávají meteorologové sněhové přeháňky. Horská služba vydala již v neděli výstrahu před značným lavinovým nebezpečím v Krkonoších a mírným nebezpečím v Jeseníkách. Srážky spolu s oblačností by měly ustávat ve večerních hodinách. Nejvyšší denní teploty se podle Českého hydrometeorologického ústavu budou pohybovat mezi −1 °C a 3 °C, v horských oblastech okolo −6°C.

K TÉMATU: Český pár nechal bez dozoru na mrazu batole, aby mohl lyžovat. Neuvěřitelné, soptí Italové

Pozn.: K zobrazení aktuální sněhové pokrývky rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře – Nový sníh.

Noc na úterý bude spíše jasná a chladná, nejnižší teploty klesnou k −7 °C, při sněhové pokrývce ojediněle i k −9 °C. Jasná až polojasná obloha přetrvá i přes den, zataženo bude pouze místy, zejména na jihozápadě Čech, severovýchodě Moravy a ve Slezsku. Oproti prvnímu pracovnímu dni nového týdne se o něco oteplí. Nejvyšší denní teploty můžeme čekat od 1 °C do 5 °C.

Po další chladné noci přijde růst denních teplot i ve středu, rtuť teploměru se vyšplhá až k 7 °C. Obloha zůstane podle meteorologů jasná až polojasná, nízká oblačnost se objeví místy na severovýchodě.

Výraznější změna přijde až koncem týdne. V pátek bude během dne přibývat oblačnosti, později přijde místy občasné sněžení, v nižších polohách zpočátku jako smíšené či dešťové srážky. Sněhové přeháňky pak budou na většině území o víkendu, na horách trvalejší sněžení.

Tagy: