RADAR: Udeří silné bouřky, hrozí i krupobití, vichry mohou lámat větve. Kde platí výstraha?

Bouřka (ilustrační foto)

Počasí (29.8.2024 6:07)

V Česku se ve čtvrtek mohou vyskytnout silné bouřky s přívalovým deštěm a kroupami. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu kvůli tomu vydali výstrahu. Zároveň varují i před vysokými teplotami, které na jihu Moravy dosáhnou 30 až 33 °C. Tropické teploty budou panovat také v následujících dnech.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, ráno se ojediněle vytvoří mlhy. Odpoledne a večer se při přechodně zvětšené oblačnosti ve východní polovině Čech a na Českomoravské vrchovině místy vyskytnou přeháňky nebo bouřky, které mohou být i silné. „Bouřky budou velmi lokální a může v nich výjimečně napršet i kolem 40 mm srážek,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu na svém webu. Nejvyšší teploty dosáhnou 28 až 32 °C. Povane slabý proměnlivý vítr rychlostí do 4 m/s, který v bouřkách přechodně zesílí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jaké počasí bude v Česku na podzim? Meteorologové odhadli, kdy napadne první sníh

Kvůli hrozbě silných bouřek je od 12 do 21 hodin v platnosti také výstraha. „Lokálně se může vyskytnout přívalový déšť se zatopením podchodů, podjezdů, sklepů a níže položených míst a rozvodnění malých toků. Možnost izolovaných škod větrem, zejména v důsledku lámání větví stromů. Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky,“ varovali meteorologové.

Pro jih Moravy platí také výstraha před vysokými teplotami, které dosáhnou 30 až 33 °C. Meteorologové upozornili, že hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ píší meteorologové.

Noc na pátek bude jasná až polojasná, k ránu se ojediněle vytvoří mlhy. Nejnižší teploty klesnou na 19 až 15 °C, v údolích až na 12 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr rychlostí do 3 m/s.

V pátek bude jasno až polojasno, ráno se ojediněle mohou objevit mlhy. Odpoledne a večer se při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou 29 až 33 °C. Povane slabý, odpoledne místy mírný severní až severovýchodní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Sobota bude oblačná až polojasná, v severozápadní polovině území se místy vyskytnou přeháňky nebo i bouřky. V jihovýchodní polovině území bude zpočátku skoro jasno. Nejnižší noční teploty klesnou na 20 až 16 °C, přes den pak vyšplhají na 26 až 30 °C, na jižní Moravě až na 33 °C. Vát bude slabý, přes den mírný severní až severovýchodní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

V neděli bude oblačno až polojasno, ojediněle se vyskytnou přeháňky nebo bouřky. V noci teploty klesnou na 18 až 14 °C, přes den dosáhnou 26 až 30 °C, na jižní Moravě až 33 °C. Povane slabý východní vítr rychlostí do 4 m/s.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pacienti o plně hrazené plomby nepřijdou ani po zákazu amalgámu. Za lepší výplň si připlatí

Tagy: