Sledujte speciál k 80. výročí operace Anthropoid. Čemu předešli hrdinové Gabčík a Kubiš?

Operace Anthropoid (527)

V pátek uplyne přesně 80 let od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. K výročí operace Anthropoid připravila stanice CNN Prima NEWS speciální vysílání. Své poznatky přiblíží badatel Pavel Černý nebo ředitel Památníku národního útlaku a odboje Panenské Břežany Vlastimil Janík. Speciál startuje v pátek ve 14:15.

Páteční speciální vysílání k 80. výročí operace Anthropoid přinese řadu zajímavostí i příběhů hrdinství. Sledovat ho můžete od 14:15 na CNN Prima NEWS nebo na cnn.iprima.cz.

V květnu 1942 byl osmatřicetiletý Reinhard Heydrich už přes osm měsíců nejmocnějším mužem Protektorátu Čechy a Morava. Obergruppenführer SS, generál policie a také spoluautor takzvaného konečného řešení židovské otázky měl jako zastupující říšský protektor za úkol potlačit český odboj.

Před 80 lety, 27. května 1942, na Heydricha ale zaútočili parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš vyslaní z Británie. Heydrich následkům atentátu 4. června podlehl. Od letoška je 27. květen novým významným dnem – Dnem národního vzdoru.

Historik Zdeněk Špitálník v rozhovoru pro CNN Prima NEWS popisuje, že člen skupiny Anthropoid prokazoval odvahu už dávno před tím, než roku 1942 namířil samopal na nacistického tyrana. „Gabčík byl odvážný muž, který si zvykl nevybírat si v osudových chvílích ta snadná, nýbrž naopak nejtěžší možná řešení,“ uvedl například. Celý rozhovor s historikem jsme vydali začátkem dubna a najdete ho pod tímto odkazem.

Tagy:
atentát Velká Británie CNN Prima NEWS Jan Kubiš Reinhard Heydrich Morava Protektorát Čechy a Morava Jozef Gabčík Pavel Černý Operace Anthropoid Konečné řešení židovské otázky