Sledujte speciální vysílání: Jak reagují politici na Fialův první novoroční projev?

Premiér a předseda ODS Petr Fiala

Hned dvojice vrcholných ústavních činitelů promluví na Nový rok k občanům České republiky. Ve 13 hodin pronesl projev předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ve 20:05 štafetu převezme jeho stranický kolega a předseda vlády Petr Fiala. Premiérův projev a následující speciální vysílání můžete sledovat na CNN Prima NEWS i v tomto článku. Fiala bude hned o den později hostem v pořadu Partie Terezie Tománkové od 11 hodin na CNN Prima NEWS.

V sobotu 1. ledna ve 13 hodin pronesl svůj již druhý novoroční projev předseda Senátu Miloš Vystrčil. Naváže tak na tradici, kterou založil jeho předchůdce Jaroslav Kubera (ODS). Stejně jako v předchozím případě Vystrčil vystoupí živě, jeho projev tedy nebude ani tentokrát předtočený.

Šéf Senátu před rokem vybídl občany České republiky k solidaritě a spolupráci, a to nejen v boji s pandemií koronaviru. Kritizoval tehdejší Babišovu vládu za nepříliš koncepční a nepředvídatelná protiepidemická opatření. Vystrčil rovněž vyzval Čechy, aby se nenechali rozeštvat a nepodléhali dezinformacím a populistům. Dá se očekávat, že apel na solidaritu a spolupráci se ve Vystrčilově novoročním projevu objeví znovu.

Fialova premiéra v roli premiéra

Petr Fiala bude mít co do novoroční promluvy k národu premiéru. Je pravděpodobné, že zazní slova o naději na změnu v politice i směřování České republiky, Fiala také možná připomene největší výzvy, které Česko v roce 2022 čekají. Tedy nejvyšší tempo zdražování za posledních 13 let, energetická krize nebo postupné narovnávání veřejných rozpočtů.

Na rozdíl od předchozích dvou let neuslyšíme novoroční projev nejvyššího představitele Poslanecké sněmovny. V jejím čele došlo po říjnových sněmovních volbách ke změně, když Radka Vondráčka (ANO) vystřídala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Můj předchůdce pan Vondráček měl projev na Nový rok pouze dvakrát, zavedl jej v návaznosti na to, že svůj projev přednesl předseda Senátu Jaroslav Kubera. Nelze tedy takové projevy považovat za tradici,“ řekla Pekarová Adamová ČTK.

Tradice to není

Tradiční byl podle ní vždy novoroční projev prezidenta, Miloš Zeman ale začal pronášet vánoční poselství, a to na Štěpána. „Svůj vlastní projev neplánuji právě proto, že u předsedy dolní komory nejsou dlouholetou tradicí,“ vysvětlila předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Novoroční, případně vánoční projev, pronášeli v Československu či České republice zejména prezidenti. Tradici promluv zahájil už první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, ve 30. letech minulého století přešel k vánočním poselstvím. K novoročnímu termínu prezidentských projevů se vrátil Klement Gottwald. Poslední novoroční prezidentský projev měl roku 2013 Václav Klaus. Prezident Miloš Zeman nahradil proslovy hlavy státu na počátku roku vánočním poselstvím, které se vysílá 26. prosince.

Tagy: