Nad Českem visí tři hrozby: Migrace, Green Deal a covid, varoval Zeman v projevu

Prezident Miloš Zeman

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana 26.12.2021

Právě končící rok nebyl lehký. A o nic lehčí nebude ani rok 2022. Myslí si to prezident České republiky Miloš Zeman. Podle něho nad Českou republikou visí hned několik hrozeb. Některé k nám přijdou zvnějšku, jiné bude muset odvracet nová vláda Petra Fialy. „Vláda má tři úkoly. Musí potlačit pandemii, vyrovnat se s energetickou krizí a stabilizovat státní rozpočet,“ řekl mimo jiné Zeman ve vánočním projevu.

Český prezident je přesvědčen, že se v uplynulém roce výrazně zhoršila celosvětová bezpečnostní situace. Jako příčinu vidí stažení vojsk Severoatlantické aliance z Afghánistánu, který poté ovládl Tálibán. „Tento afghánský Mnichov povede k zesílení migračních toků z Afghánistánu, ale především ke zvýšenému riziku nových teroristických útoků v Evropské unii. Podobných jako na newyorská dvojčata, které organizoval Tálibán,“ řekl ve vánočním poselství Miloš Zeman.

Za druhé nebezpečí považuje takzvaný zelený úděl neboli Green Deal, jehož cílem je snižování skleníkových plynů v zemí Evropské unie. „Ze seriózní vědy – ekologie – se stalo náboženství. A jako každé náboženství i toto má své proroky, například postpubertální dívčinu,“ rýpl si Zeman do aktivistky Grety Thunbergové.

Prezident varoval před zákazem používat zemní plyn jako energetickou komoditu i zákazem prodejů automobilů se spalovacím motorem po roce 2035. „To vše by podlomilo naši energetiku, vedlo by to k chudobě, k poklesu životní úrovně a ekonomického výkonu,“ zdůraznil.

Právě v Green Dealu vidí Zeman hlavní příčinu prudkého zdražování energie na evropském trhu, což dopadá i na české domácností. „Musíme se vyvázat ze zeleného údělu Evropské unie, který je příčinou nárůstu cen energií,“ řekl. Zeman také pokládá za chybu, že Česká republika zatím neudělala nic konkrétního pro stavbu nových jaderných zdrojů. „To se týká všech minulých vlád a hlavně zbytečného zastavení tendru na dostavbu Temelínu,“ dodal prezident.

Miloš Zeman považuje v neposlední řadě za hrozbu pokračující pandemii koronaviru. Podle něho je její potlačení jedním z největších úkolů, které stojí před Fialovou vládou. A Zeman nabádá, aby se nový kabinet nebál přistoupit k zavedení povinnosti nechat se očkovat proti koronaviru. „Původně jsem se domníval, že povinné očkování není důležité. Postupně jsem svůj názor měnil, hlavně jak přicházely nové varianty koronaviru,“ řekl Miloš Zeman.

Rozpočet není dost úsporný

Inspirovalo ho prý mimo jiné Rakousko, které povinné očkování zavádí od 1. února 2022. „Jsem přesvědčen, že je to nejjednodušší cesta, jak potlačit pandemii. Povinné očkování existuje u celé řady nemocí a není důvod nepřiřadit covid k nim. Než procházet fázemi očekávání a následující fází zklamání, že epidemie neklesá, je lepší radikální zásah, který vyřeší situaci jednou provždy,“ dodal.

Prezident republiky se také dotkl nerovnováhy veřejných financí a státního rozpočtu na příští rok. Ten, který vypracovala ještě vláda Andreje Babiše, považuje za nedostatečně proinvestiční a neúsporný. „Uvažoval jsem o jeho vetování. Mluvíme o úsporách a hledáme je v maličkostech,“ řekl. Podle něho by bylo ideální, kdyby se našla většinová podpora pro zrušení daňových výjimek. „Kdyby to prošlo, ušetříme 380 miliard korun. To je tolik jako odhadovaný deficit státního rozpočtu,“ připomněl.

Zeman na závěr svého vánočního poselství vyzval politiky k odvaze a k souhlasu s povinným očkováním. „Chci vás vyzvat k vyvázání se ze zeleného údělu a prosazování vlastní energetické politiky, která je v zájmu našich občanů. Chci vás vyzvat k racionálním úpravám státního rozpočtu,“ řekl prezident a svůj projev uzavřel dvěma citáty. Rašínovým „Blaho republiky budiž naším nejvyšším zákonem“ a Kennedyho „Neptejte se, co může země udělat pro vás, ale ptejte se, co vy můžete udělat pro ni“.

Tagy: