Sledujte ŽIVĚ 360°: Exprezident Klaus zhodnotí šance před volbami. Jak si strany stojí?

Václav Klaus

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Bývalý prezident Václav Klaus bude hostem čtvrtečního pořadu 360°. Hlavním tématem debaty bude dosavadní kampaň před volbami do Poslanecké sněmovny. Která strana či hnutí odvádí podle Klause nejlepší práci? A kdo naopak zklamal? Pořad můžete sledovat od 20:15 na CNN Prima NEWS nebo přímo v tomto článku.

Václav Klaus představil ve čtvrtek na půdě svého institutu novou knihu, která rozebírá nadcházející sněmovní volby. Těm podle něj chybí obsah. Tvrdí, že zatímco skutečné problémy se přehlížejí, vyzdvihují se hrozby falešné, například obavy z Ruska a Číny. Sám za největší téma považuje proměnu západního světa.

„Řekli jsme si, že jako institut bychom měli k volbám něco zásadního říci, přestože nekandidujeme. Název knihy jsme zformulovali jako – Budou volby 2021 o něčem? Jistě o něčem budou, otázka je, jestli o něčem podstatném,“ řekl Klaus při představení knihy.

Zásadním tématům se podle něj strany možná i záměrně vyhýbají. „Od říjnových voleb žádnou významnou změnu neočekáváme. Knížka není kuchařkou, koho volit, ale podkladem k přemýšlení,“ doplnil exprezident.

V pořadu by se měl mimo jiné vyjádřit k rivalitě, která panuje mezi vládním hnutím ANO premiéra Andreje Babiše a dvěma opozičními koalicemi – Piráty se Starosty a trojkoalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).

Vliv předvolebních debat

Sněmovní volby proběhnou ve dnech 8. a 9. října. Podle průzkumů je největším favoritem právě hnutí ANO, které by mohlo dosáhnout až 30 procent. Druhé a třetí místo patří oběma opozičním koalicím, kterým průzkumy přisuzují shodně kolem 20 procent.

Podle mnoha expertů však s konečnými výsledky říjnových voleb mohou značně zahýbat velké předvolební debaty, jako například středeční dvouhodinový střet Andreje Babiše (ANO), šéfa Pirátů Ivana Bartoše, předsedy lidovců Mariana Jurečky a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) na CNN Prima NEWS. Kromě ideologických rozporů v něm došlo i na osobní útoky.

Vyhrocená politická debata odstartovala vášnivou diskusi nejen v médiích, ale i na sociálních sítích. Na přímou konfrontaci Babiše s Bartošem se totiž dlouho čekalo. Co si o střetu čtyř předsedů parlamentních stran myslí bývalý prezident? Dozvíte se ve 20:15 na CNN Prima NEWS.

Tagy: