Sledujte ZÁZNAM brífinku Hamáčka: Jak bude postupovat po potvrzení varianty omikron v Česku?

Jan Hamáček

Brífink po jednání krizového štábu

Pandemie koronaviru v Česku v posledních týdnech výrazně zesílila. V neděli přibylo 9 292 potvrzených případů koronaviru, což je dosud nejvyšší nedělní nárůst od začátku epidemie. V tuzemsku se navíc potvrdila nová varianta koronaviru zvaná omikron. V pondělí se proto opět sešel Ústřední krizový štáb pod vedením ministra vnitra v demisi Jana Hamáčka (ČSSD), aby projednal další kroky v boji proti pandemii.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice. V Česku se tímto virem nakazila žena z Liberce. Definitivní výsledek testu oznámila v pondělí liberecká nemocnice. Jde o první potvrzený případ této varianty v republice.

„Máme to potvrzené, ta sekvence bude nahraná do databází. Pomohla nám s tím Národní referenční laboratoř a zároveň jsme to hodnotili s odborníky z Akademie věd,“ řekla primářka oddělení genetiky a molekulární diagnostiky liberecké nemocnice Iva Dolinová. Nakažená žena se do České republiky vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. Je v izolaci a očkovaná.

Tagy: