Potvrzeno. První případ varianty omikron v Česku, nakazila se žena z Liberce

Identifikace koronaviru

Potvrzená mutace omikron v Liberci

Žena z Liberce, která se nakazila koronavirem, má variantu omikron. Definitivní výsledek testu v pondělí oznámila liberecká nemocnice. Jde o první potvrzený případ této mutace v republice. Člověk ze středních Čech, který byl v kontaktu s nakaženou, má negativní test na COVID-19. Liberečtí hygienici prověřují kvůli omikronu dalších sedm lidí, kteří letěli s nakaženou ženou letadlem z Dubaje. Možný výskyt řeší i Jihomoravský kraj.

Liberecká nemocnice potvrdila nákazu variantou omikron v pondělí. Jde o první případ v Česku. Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

„Máme to potvrzené, ta sekvence bude nahraná do databází. Pomohla nám s tím Národní referenční laboratoř a zároveň jsme to hodnotili s odborníky z Akademie věd,“ řekla primářka oddělení genetiky a molekulární diagnostiky liberecké nemocnice Iva Dolinová.

Očkovaná žena z Liberce se do ČR vrátila z Namibie se skupinou dalších osmi lidí. „Před návratem všichni prošli PCR testováním s negativním výsledkem,“ upozornil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Nákazu podle Valenty zachytil praktický lékař, který nechal u pacientky s lehkými příznaky udělat antigenní test. „Protože se vrátila z Namibie, tak nás okamžitě informoval a my jsme ve spolupráci s nemocnicí zajistili mobilní odběrový tým, abychom maximálně omezili kontakty, a také diskriminační PCR test, který ukázal podezření na mutaci,“ řekl Valenta.

Spolu s ženou byly testovány i její blízké kontakty –⁠ manžel a dcera s vnučkou. U nikoho z nich se nákaza nepotvrdila, přesto musí být v karanténě, kterou ukončí až opakovaný negativní PCR test.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že s ženou do Česka cestovalo dalších osm lidí ze Středočeského a Olomouckého kraje nebo z Prahy. V Olomouckém kraji zatím k pondělnímu dni nemají žádný případ koronaviru s variantou omikron. „Možný výskyt byl laboratorní analýzou odebraných vzorků vyvrácen,“ uvedla na dotaz krajská mluvčí olomouckých hygieniků Markéta Koutná.

Jihomoravští hygienici prověřují devět lidí

Hygienici v Jihomoravském kraji prověřují devět lidí z letadel, v nichž se u jiných cestujících potvrdil covid v africké variantě omikron. Ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek řekla, že prověřovaní nemají žádné zdravotní problémy a v pondělí podstoupí PCR test. Výsledky by mohly být v pondělí večer nebo v úterý. Případy nesouvisí s ženou z Liberce, u které se jako u první v ČR omikron potvrdil.

Hygienici dostali z ministerstva zdravotnictví informaci o možném rizikovém kontaktu devíti lidí při dvou mezinárodních letech. „Tyto osoby jsme kontaktovali, ověřili jejich zdravotní stav a odeslali na PCR testy. Lety byly 21. listopadu, ti lidé už tady nějaku dobu fungují zcela normálně, nic jim není,“ uvedla Ciupek.

Kvůli variantě omikron musejí Češi i občané zemí EU od soboty po příjezdu z několika jihoafrických zemí minimálně na deset dnů do izolace. Občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do země zakázaný. U vzorků lidí cestujících z celé Afriky, Hongkongu nebo Velké Británie se bude přítomnost omikronu zjišťovat při PCR testech.

Tagy: