Sledujte ZÁZNAM brífinku po jednání krizového štábu. Čeká nás vyhlášení nouzového stavu?

Jan Hamáček

Hamáčka s názvem Krizový štáb nouzový stav nepodpoří

Od začátku epidemie se v Česku covidem prokazatelně nakazily dva miliony lidí. V neděli testy odhalily 8 244 případů, dosud nejvyšší nedělní počet. V pondělí se proto opět sešel Ústřední krizový štáb, aby jednal o tom, jak dále postupovat v boji s pandemií. Po jednání vystoupí před novináři ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Brífink sledujte od 11 hodin přímo v tomto článku.

Zvyšujícímu se počtu odhalených případů v poslední době odpovídá i nárůst incidenčního čísla. V současnosti v Česku připadá na 100 tisíc obyvatel 1 002 nově odhalených případů za posledních sedm dní, o 284 více než před týdnem.

Ve světovém srovnání je ČR na čtvrtém místě, týdenní incidenci nad tisíc mají nyní jen evropské země: Slovensko, Slovinsko, Rakousko a ČR. V první desítce států podle týdenní incidence jsou nyní jen státy starého kontinentu, v první třicítce jen tři mimoevropské země.

Vláda zvažuje kvůli epidemii vyhlášení nouzového stavu, řekla v pondělí Radiožurnálu hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Informaci později potvrdil web iDnes.cz, podle něhož ministr zdravotnictví Adam Vojtěch přinese příslušný návrh na vládu už v pondělí. Opatření by umožnilo výpomoc mediků v nemocnicích. Bez souhlasu Poslanecké sněmovny může vláda zavést nouzový stav nejvýše na 30 dnů. Svrčinová v rozhovoru také zmínila, že jiná cesta než povinné očkování není.

Tagy: