Bude se Maláčová se Stropnickým účastnit dalších kontrol ve firmách?

Sociální demokracie na pondělí naplánovala tiskovou konferenci, které se zúčastní místopředsedkyně strany a ministryně práce Jana Maláčová, místopředsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Valachová a kandidát do Poslanecké sněmovny Matěj Stropnický. Maláčová mimo jiné zodpoví, jestli další kontroly firem, kterých se chce nadále účastnit se svým poradcem Stropnickým, považuje za kampaň, nebo pouhou pomoc zaměstnancům.

Jana Maláčová se chce v příštích týdnech účastnit dalších kontrol ve firmách. Podle ní její přítomnost při inspekčních akcích zvyšuje zájem o téma pracovních podmínek.

Ve čtvrtek také uvedla, že Matěj Stropnický má pracovní agendu na starosti a přesvědčuje se o situaci v praxi. Za Maláčovou stojí i předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Ten kritiku přítomnosti ministryně při kontrole ve čtvrtek označil za hysterii, podle něj se Maláčová zastává zaměstnanců.

„V těch kontrolách budeme pokračovat, já se jich budu také v příštích dnech, týdnech a měsících účastnit, protože si myslím, že to zvedá zájem o to téma,“ uvedla Maláčová. Rovněž zmínila, že za poslední dny dostala „stovky, možná tisíce podnětů od lidí“, kam by resort práce a inspekce měly vyrazit na kontrolu.

Mnozí však účast Maláčové na kontrolách považují pouze za volební kampaň. Téma se dostalo i do horní komory Parlamentu. Senátoři přijali usnesení, ve kterém žádají vládu, aby se k chování Maláčové vyjádřila.

„Je to pro mě opravdu neskousnutelný případ toho, jak zachází státní moc s lidmi, kteří zaměstnávají jiné, odvádějí daně našemu státu a podílí se na tom, abychom se i v době po covidu ekonomicky zmátořili,“ řekla například senátorka Miroslava Němcová (ODS)

Tagy: