Sledujte ZÁZNAM Co na to vaše peněženka s Havlíčkem: Co vše bude ještě zdražovat?

Karel Havlíček

Co na to vaše peněženka (1020)

Další prodejci energií ukončují svou činnost. Dalo se energetickému armadegonu předejít? Je rušení DPH u energií udržitelné řešení? A na jaké zdražení se mají lidé dále připravit? V pořadu CNN Prima NEWS Co na to vaše peněženka bude od 18:00 odpovídat ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) a poslanec Petr Hladík (KDU-ČSL) i šéf Asociace nezávislých prodejců energií Jiří Gavor. Pořad můžete sledovat živě na CNN Prima NEWS i v tomto článku.

Vláda podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) schválila novelu zákona, která od 1. ledna umožní po celý rok 2022 snížit u elektřiny a plynu sazbu DPH na nulu. Novela podle ministryně míří do Sněmovny. Nulová DPH bude platit na elektřinu a plyn také letos v listopadu a prosinci, Schillerová podepsala v úterý potřebný dokument.

Rostoucí ceny energií

Vláda těmito kroky reaguje na rostoucí ceny energií na světových trzích. Na elektřinu a plyn platí nyní sazba DPH 21 procent. Ke snížení DPH na nulu je potřeba souhlas Evropské komise. Vláda si je přitom vědoma, že do udělení výjimky půjde o úpravu, která bude v rozporu se směrnicí EU o DPH.

Ukončení činnosti skupiny Bohemia Energy a dalších menších alternativních dodavatelů způsobilo starosti zhruba milionu českých zákazníků. Ti mnohdy nevědí, zda přijdou o elektřinu a plyn, jak si najít dodavatele nového a kolik je vlastně budou energie nyní stát.

Tagy: