Jednání Sněmovny: Nejen o návrhu pětitýdenní pracovní dovolené

Poslanci při pátečním jednání ve Sněmovně jednali o strhávání neuhrazených pokut z dávek, delší zákonnou dovolenou nebo změny ve výplatě dávek v hmotné nouzi. Ve druhém čtení byla na programu předloha o zmírnění podmínek nároku na ošetřovatelské volno.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce zkrátit pracovní týden, jenže moderní firemní sektor je už o krok dále. Ve světě totiž roste počet firem, které jako benefit svým zaměstnancům nabízejí neomezenou dovolenou. A trend se začíná prosazovat také v České republice. A právě to by mělo dnes přijít na přetřes i v Poslanecké sněmovně.

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, zásadně odmítá, aby se počet dní dovolených prosazoval z vůle státu. „Ne v každé firmě taková věc jde zavést. Tam, kde to možné je, jde o benefit pro zaměstnance. Jakmile to ale bude zavádět stát, bude problém,“ řekl.

Pokud totiž větší (či dokonce neomezený) počet dní dovolené zůstane v rovině benefitu, je možné jej v době krize omezit nebo škrtnout. „Když ale délku dovolené bude nařizovat stát, tak s tím nic nenaděláte. A to neskončí u pěti týdnů, za chvíli bude tlak na šest týdnů,“ dodal Prouza v narážce na návrh na uzákonění pětitýdenní dovolené, který má dnes projednávat Sněmovna.

Tagy:
návrh zákon Jana Maláčová Sněmovna ČSSD Poslanecká sněmovna Tomáš Prouza Česko Poslanecká sněmovna ČR Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky