Sledujte ZÁZNAM: Lipavský jednal o Ukrajině s australskou šéfkou diplomacie. Na čem se shodli?

Jan Lipavský

Tisková konference Jana Lipavského po jednání s australskou ministryní zahraničí

Australská ministryně zahraničí Marise Payneová ve středu v Praze jednala se šéfem české diplomacie Janem Lipavským (Piráti). Kromě bilaterální spolupráce probrali též situaci ve východní Evropě v souvislosti s vývojem krize na ukrajinské hranici s Ruskem. Tiskovou konferenci po jednání můžete sledovat živě v tomto článku.

Jednání s australskou ministryní podle resortu potvrzuje český zájem o indopacifický region, jenž je jednou z priorit českého předsednictví v Radě Evropské unie, které nastane v druhé polovině roku.

Ministři se zabývali například spoluprací v oblasti kybernetické bezpečnosti, předsednictvím v EU nebo vztahy mezi EU a Austrálií. „Prodiskutují spolu také regionální a mezinárodní bezpečnost a multilaterální spolupráci mezi oběma státy,“ uvedl úřad v avízu. Následně jednání okomentují na odpolední tiskové konferenci v Černínském paláci.

Vzhledem k aktuální situaci se ministři jistě též dotknou situace na Ukrajině. Stejně jako Česká republika, i Austrálie kritizovala rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina uznat obě povstalecké republiky na východě Ukrajiny a vyslat do nich armádu.

Tagy: