Sledujte ZÁZNAM: Ovlivní schůzka Fialy s Mynářem koaliční spolupráci?

Petr Fiala

Tisková konference pětikoalice

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí dohodl s prezidentem Milošem Zemanem na jmenování vlády i s kandidátem na ministra zahraničí Janem Lipavským (Piráti). Podle nejnovějších informací schůzce předcházelo jednání premiéra s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem, což překvapilo také některé členy vznikající koalice. Sledujte tiskovou konferenci vznikající koalice v článku.

Fiala v pondělí před schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech jednal na Pražském hradě s vedoucím prezidentské kanceláře Vratislavem Mynářem. Uvedl to o den později web Deník N. Mluvčí ODS Václav Smolka řekl, že Fiala s Mynářem řešili organizační otázky jmenování vlády.

O schůzce zástupci vznikající vlády ani Pražský hrad neinformovali. Webu ji potvrdil Smolka. Naplánována podle něj byla už minulý týden a Fiala na ní řešil organizaci a průběh pátečního jmenování vlády „na méně tradičním místě v Lánech“.

Fiala jednal se Zemanem v pondělí od 16:00. Hlavní otázkou byl spor o post ministra zahraničí, na který koalice navrhla Jana Lipavského (Piráti). Zeman proti němu má ale výhrady a odmítal ho jmenovat. Koalice proto hrozila kompetenční žalobou u Ústavního soudu. Fiala po setkání se Zemanem oznámil, že prezident vládu jmenuje v pátek jako celek včetně Lipavského. Podmínky pro změnu svého postoje Zeman podle premiéra nekladl.

Tagy: