Sledujte ZÁZNAM Partie s Michálkem i Baxou: Kdo potřebuje v době krize největší pomoc?

Jakub Michálek

PARTIE Terezie Tománkové 24.4.2022

Dva měsíce války na Ukrajině a krize před námi. Kdo potřebuje pomoc? Co je sociální a co už zbytečné? Hosty Partie budou předsedkyně sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a místopředseda sněmovny a hnutí ANO Karel Havlíček. Pořad sledujte živě na stanici CNN Prima NEWS nebo v tomto článku.

Ve druhé části velké politické diskuse se představí ministr Martin Baxa (ODS) a poslanci Jakub Michálek (Piráti), Patrik Nacher (za ANO) a Radek Rozvoral (SPD).

V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) a hejtman pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) shodli, že někteří lidé zneužívají pomoci válečným uprchlíkům z Ukrajiny. Vyzvali vládu a neziskové organizace, aby se zapojily do práce s problémovými lidmi, kteří mají jiné kulturní návyky než Češi.

Hejtman Kuba také zdůraznil, že Češi opravdu nadprůměrně pomáhají, ale nelze akceptovat všechno. Někteří lidé, kteří k nám přišli, mají úplně jinou životní kulturu.

„Přijede rozvětvená rodina, která mluví jen maďarsky a má jiné hygienické návyky. A představte si, že pak desítky lidí odvezete do jednoho ubytovacího zařízení vedle malé obce. Česká komunita tohle není schopná akceptovat,“ konstatoval Kuba.

Hejtmani u běžných uprchlíků už neřeší ubytování, ale zapojení dospělých do pracovního procesu a dětí do škol. Vždy se ale prý objeví třeba stovka lidí s odlišnými návyky, kteří jsou velmi těžko umístitelní a nedokážou spolupracovat s českou komunitou. Práce o tisíc takových zabere stejně času jako o 200 tisíc „bezproblémových“.

Partii Terezie Tománkové nejen k tématu uprchlické krize můžete sledovat živě v neděli od 11:00 ve vysílání CNN Prima NEWS nebo v tomto článku.

Tagy: