Česko slaví Den vítězství. Pavel jmenuje nové generály, akci chystá i metro

Pieta na Vítkově připomněla výročí vzniku ČSR.

Projev prezidenta Pavla na Vítkově

Česko si ve středu připomíná Den vítězství – konec 2. světové války. Prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala (ODS) na pražském Vítkově navštíví pietní akt, koná se také několik dnů otevřených dveří, mimo jiné Sněmovny nebo Senátu. Akci chystá také pražské metro, a to k příležitosti svého 50. výročí. CNN Prima NEWS přináší z celého dne živé vysílání s řadou rozhovorů.

Ve středu se na pražském Vítkově bude konat pietní akt u příležitosti oslav Dne vítězství. Zúčastní se ho prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala (ODS), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), náčelník generálního štábu Karel Řehka a další. Součástí bude přelet letounů a vrtulníků Vzdušných sil Armády ČR. CNN Prima NEWS přinese z oslav živé vysílání.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vstup Ukrajiny do EU je i v zájmu Česka, řekl Steinmeier. Pavel zmínil napojení na Německo

Státní svátek nabídne ale i další události, a to například dny otevřených dveří. Od 8 do 17 hodin budou lidé moci navštívit Senát. První návštěvníky přivítá předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Ten se následně od 14 hodin zúčastní pietního aktu na Olšanech k uctění památky vítězů nad nacismem – vojáků jednotek 1., 2. a 4. ukrajinského frontu, kteří osvobozovali Československo.

Od 9 hodin bude otevřen také Hrzánský palác a Poslanecká sněmovna. První návštěvníky přivítá předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Mimořádnou akci chystá také pražské metro, a to k příležitosti 50. výročí. Na lince C se od 9 do 16 hodin uskuteční jízdy všech provozních souprav metra.

Ve 12 hodin proběhne slavnostní jmenování nových generálů prezidentem Petrem Pavlem. Na ceremonii nebude chybět ani Vystrčil a Fiala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Téma, které zničí koalici? Okamžité výpovědi štěpí vládu, proti jsou lidovci, STAN i opozice

Tagy: