Sledujte ZÁZNAM: Projev Václava Klause na Hradě. Co exprezident řekne k oslavám 28. října?

Václav Klaus

Projev Václava Klause

Bývalý prezident Václav Klaus u příležitosti 103. výročí vzniku samostatného Československa vystoupí s projevem v prostorách Pražského hradu. Akci pořádá Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS). Vystoupení by mělo začít zhruba ve 12:20. Můžete ho sledovat v tomto článku.

Česko si připomíná výročí vzniku samostatné republiky v roce 1918. Konají se tradiční akce na pražském Vítkově nebo u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Kvůli hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana se ale neuskuteční večerní předávání nejvyšších státních vyznamenání, odloženo bylo i jmenování nových generálů.

Se svým projevem však na Hradě vystoupí Zemanův předchůdce Václav Klaus. Projev můžete sledovat v tomto článku, začít by měl zhruba ve 12:20. Akci pořádá Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS), což je spolek sdružující účastníky národního odboje za osvobození ve druhé světové válce a jejich pozůstalé.

Svaz vzbuzuje značné kontroverze a je předmětem kritiky mnoha známých osobností či některých samospráv a institucí. Jedním z hlavních důvodů je prokomunistická orientace spolku, a to před pádem totality i po něm.

Ocenění od ČSBS obdržel v roce 2018 mimo jiné bývalý poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). Ten jako člen pohotovostního útvaru VB zasahoval proti demonstrantům během Palachova týdne v roce 1989. V květnu 2019 navštívil Doněckou lidovou republiku, což je separatistický stát na území Ukrajiny. Akce působila, jako by šlo o diplomatickou návštěvu.

Tagy: