Sledujte jednání Sněmovny: Schválí poslanci odškodnění protiprávně sterilizovaných žen?

Poslanci v pátek schvalují odškodnění protiprávně sterilizovaných žen. Ve finále jsou také úpravy určení dětských skupin, které dříve vznikaly v reakci na chybějící místa v mateřských školách. Sledujte jednání Sněmovny živě v tomto článku. Mělo by začít v 9 hodin.

Poslanecká odškodňovací předloha předpokládá vyplacení jednorázové částky 300 tisíc korun. Náhrada by mohla připadnout ženám, které sterilizaci podstoupily mezi 1. červencem 1966 a 31. březnem 2012. Pro sterilizaci se nemusely podle zdůvodnění rozhodnout svobodně, ale po přesvědčování nebo hrozbě odebrání dětí či dávek.

Sporná předloha o dětských skupinách předpokládá, že se přemění do několika let na jesle pro děti do tří let. Pravidla jejich fungování se mají zpřísnit, na provoz by přispíval stát.

Před schvalováním je v dolní komoře také například novela o ozdravných postupech. Česká národní banka by díky ní mohla vyhlásit u finanční instituce ohrožené případnou krizí tzv. moratorium, tedy na určitou dobu pozastavení plnění jejích závazků.

Vláda odolala třetímu pokusu o vyslovení nedůvěry

Ve čtvrtek menšinová vláda ANO a ČSSD Andreje Babiše (ANO) ve Sněmovně odolala i třetímu pokusu o vyslovení nedůvěry. Pomohl jí postoj komunistů, kteří už ráno opustili jednací sál, následné celodenní debaty ani večerního hlasování se nezúčastnili. Zbytek opozičních stran tak neměl ve dvousetčlenné Sněmovně 101 hlasů potřebných pro svržení vlády.

Prezident Miloš Zeman v minulosti dal najevo, že vzhledem k blížícím se volbám by nechal Babišův kabinet v demisi vést zemi dál i po případném vyslovení nedůvěry. Babišův vládní tým ustál také předchozí dvě hlasování o nedůvěře, a to v listopadu 2018 a červnu 2019.

Tagy: