Sledujte ZÁZNAM: Schválí vláda v demisi očkování proti covidu u zubařů a lékárníků?

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO)

Tisková konference po jednání vlády

Očkování v lékárnách, nasazení vojáků v nemocnicích, navýšení dávek na bydlení i další kroky v boji proti pandemii koronaviru. O tom všem v pondělí jedná vláda Andreje Babiše v demisi na zřejmě poslední řádné schůzi kabinetu. Ministři se budou zabývat platnými opatřeními proti šíření covidu. Tiskovou konferenci vládních zástupců můžete sledovat od 13:00 živě na CNN Prima NEWS nebo přímo zde článku.

Ministerstvo obrany počítá s prodloužením možnosti nasazení vojáků při pomoci v nemocnicích nebo při testování. Nynějšímu nařízení končí platnost na konci roku, kabinet by ji mohl prodloužit do června 2022. Nařízení umožňuje k pomocným pracím v nemocnicích a v sociálních zařízeních vyslat až 900 vojáků. Dalších 150 vojáků lze využít v souvislosti s testováním na koronavirus.

V souvislosti s tím by se měli zástupci Babišova kabinetu zabývat protiepidemickými opatřeními, ačkoliv se předpokládá, že za současného stavu nedojde ke zpřísnění restrikcí. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) nicméně navrhne změnu zákona, která by umožnila zubařům a lékárníkům očkovat proti covidu.

Vláda bude jednat i o mírném navýšení dávek na bydlení. Ministerstvo práce navrhuje od ledna zvednout částky pro jejich výpočet, tedy takzvané normativní náklady na bydlení. Vzrůst by mohly zhruba o dvě až tři procenta. Kabinet by se měl zabývat také tzv. systemizací generálního štábu, několika výročními zprávami Státního fondu kinematografie, ale i zprávou o postupu prací na budování nové budovy Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v Brně.

Zřejmě se jedná o poslední řádnou schůzi kabinetu ANO a ČSSD, ačkoliv to závisí na výsledku jednání designovaného premiéra Petra Fialy (ODS) s prezidentem Milošem Zemanem, kteří budou řešit jmenování nové vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN.

Tiskovou konferenci vládních představitelů můžete sledovat živě od 13:00 přímo v tomto článku.

Tagy: