Ať proti covidu očkují i zubaři a lékárníci, navrhla vláda. Tlačí Sněmovnu ke změně zákona

Adam Vojtěch

Proti covidu mají očkovat i zubaři a lékárníci, navrhuje Vojtěch

Vláda v demisi v pondělí schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti COVID-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude požadovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Podle ministra novela upravuje zmocnění, kdo bude moci proti covidu očkovat, a nastavuje základní pravidla. „Podmínky by měly být co nejjednodušší, aby to bylo možné realizovat prakticky v jakékoliv lékárně,“ řekl Vojtěch. Podle něj nebude nutná samostatná místnost, ale stačit bude oddělený prostor. Česko podle něj vychází z nové německé legislativy, která vešla v sousední zemi v platnost minulý týden. Podobně už je umožněno očkování v lékárnách také v Polsku nebo ve Francii.

S tím, že by se do očkování mohli zapojit i zubní lékaři, přišla iniciativa Lékaři pomáhají Česku. Vyzvala lékaře se soukromými ordinacemi, aby se přihlásili do očkovacích center nebo nabídli zájemcům o očkování vyhrazený čas ve svých ordinacích. V současné době má podle informací na webu přes 1 250 dobrovolníků a 135 ordinací. Ministr Vojtěch ale v pátek informoval, že současná legislativa očkování zubařům v jejich ordinacích neumožňuje, mohou se přihlásit do očkovacích center. Dlouhodobě po možnosti očkovat volají také zástupci lékárníků.

V Česku je zhruba 6 800 praktických lékařů pro dospělé a 4 800 pro děti a dorost. Podle dat ministerstva očkuje jen asi 3 360 ordinací. Zubních lékařů je asi 7 500, gynekologů kolem 1 600 a dalších ambulantních specialistů asi 12 700. Zmíněná iniciativa je vyzvala, aby se ve volném čase zapojili do očkování v očkovacích centrech nebo lidem nabídli vyhrazené časy očkování ve svých ordinacích.

Vláda také projednávala změnu mimořádného opatření, které má zjednodušit systém vystavování žádanek o potvrzovací PCR test po pozitivním antigenním testu, například ve škole nebo v zaměstnání. „V současné době ji musí vypsat praktičtí lékaři, kteří jsou tím poměrně zavalení,“ řekl ministr. Nově ji budou od 3. ledna příštího roku vystavovat hygienici, hlavní hygienička Pavla Svrčinová už dříve uvedla, že to bude prostřednictvím externích call center.

Zaměstnanci dostanou o pozitivním testu potvrzení, se kterým budou moci do testovacího místa. Tato změna se podle Vojtěcha projeví už 20. prosince.

Tagy: