Sledujte speciální 360°: Jak experti hodnotí Putinův projev na vojenské přehlídce?

Na Rudém náměstí v Moskvě za přítomnosti ruského prezidenta Vladimira Putina proběhla vojenská přehlídka k 77. výročí vítězství ve druhé světové válce.

360° speciál (509)

V pondělí se v Rusku konají oslavy Dne vítězství. Na Rudém náměstí v Moskvě proběhla vojenská přehlídka, při které Vladimir Putin vystoupil se svým projevem. Co v proslovu naznačil? A jak jeho poselství hodnotí experti? Sledujte v pondělí speciální vysílání pořadu 360°.

V pondělí 9. května oslavuje Rusko Den vítězství a připomíná si konec druhé světové války. S oslavami se tradičně pojí i vojenská přehlídka, při které ruský prezident Vladimir Putin pronesl svůj projev. Prohlásil, že obrana vlasti je nejposvátnější povinností a za vlast nyní podle něj bojují ruská vojska v Donbasu. Ruskou invazi na Ukrajinu označil za jediné správné rozhodnutí a za reakci na postup západních zemí.

Rusko podle něj vždy usilovalo o vytvoření systému rovnoprávné bezpečnosti, Západ ale nevyslyšel ruské návrhy, a to svědčí o tom, že ve skutečnosti měl jiné plány. Tvrdil také, že Kyjev chystal další kárnou operaci proti proruským separatistům na východě Ukrajiny, nezávislost jejichž území Moskva uznala těsně před začátkem vpádu na Ukrajinu.

V pořadu 360° na CNN Prima NEWS budou v pondělí nejen o proslovu ruského prezidenta a  oslavách Dne vítězství diskutovat bývalí diplomaté Petr Drulák, Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Aktuální situaci proberou také bezpečnostní experti a poslanci.

Speciál 360° sledujte v pondělí 9. května od 21 hodin na CNN Prima NEWS nebo v tomto článku.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina Den vítězství Rudé náměstí Rusko 360° slavnost Druhá světová válka