Šándor o 9. květnu: Putin může využít Zelenského nabídku na mír, vítězství pro něj bude vše

Andor Šándor patří k bezpečnostním a vojenským expertům.

Vladimiru Putinovi by prý nejvíce vyhovovalo zničení pluku Azov, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní expert Andor Šándor. Nastínil, že ruský prezident by během oslav 9. května mohl využít nejnovější nabídky Ukrajiny na konec války.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovořil v pátek pro londýnský think-tank Chatham House a televizi BBC o možnosti vyjednat mír. Za přijatelný výsledek by považoval návrat do pozic z 23. února. „Návrat by byl krok k zastavení války mezi Ruskem a Ukrajinou,“ řekl Zelenskyj BBC. Ta poznamenala, že ze Zelenského prohlášení vyplývá, že Kyjev již nepodmiňuje mírovou dohodu s Ruskem navrácením Krymu.

Bezpečnostní expert Andor Šándor podotkl, že nabídku Zelenského „může využít ruský prezident Vladimir Putin při oslavách Dne vítězství v pondělí 9. května“. Spekuluje se, že Putin může vyhlásit Ukrajině válku. Za jisté ale experti považují, že Putin chce lidem oznámit alespoň některé úspěchy, kterých Rusko podle něj na Ukrajině dosáhlo.

„Nabídka Zelenského je obdobná tomu, co jsme viděli před dvěma měsíci. Musíme si klást otázku, proč tato změna postoje. Pokud je skutečně upřímná, proč se musel konflikt eskalovat a umírali lidé na obou stranách? Putin bude hrát vše jako vítězství, takže i to, že se podařilo eliminovat fašistické či nacistické bojůvky,“ dodal Šándor.

Putinovi by pomohlo zničení pluku Azov

Putinovi by prý nejvíce vyhovovalo, kdyby byl zničen pluk Azov, který prakticky od začátku invaze brání Mariupol a ocelárny Azovstal. „To by byla karta, se kterou by mohl 9. května hrát. Spekuluje se také o velké mobilizaci až 450 tisíc vojáků, ale jsem k tomu skeptický, nedovedu si představit, v jaké technice by byli na frontu poslání, aby posílili armádu v Donbasu,“ dodal expert.

Exministr zahraničí Cyril Svoboda odhadl, že Putin na Rud´m náměstí během oslav 9. května určitě zní nějakou nepravdu, možná i lež. Situaci na Ukrajině prý označí buď za úspěch, nebo bude chtít akci ještě více eskalovat.

„Chce předvést, že je hybatel procesu. To, že není, vidí všichni kolem nás. Jeho největší mocí je plyn, který potřebuje celá Evropa. Nebýt plynu, nemá s čím hrát. V dalších ukazatelích se ukazuje, že mise se nenaplnila, Ukrajina a Západ neustupují,“ prohlásil Svoboda.

Ruská armáda při útocích v noc na sobotu zničila velkou část vojenského vybavení dodaného na Ukrajinu z USA a evropských zemí, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Zbraně dodané západními státy byly zničeny poblíž železniční stanice v Bohoduchivu v Charkovské oblasti. V noci podle ministerstva ruská armáda zasáhla 18 ukrajinských vojenských cílů, včetně tří muničních skladů poblíž Oděsy.

Rusko podle Šándora ví, že pokud se podaří dovyzbrojit ukrajinskou armádu, bude to mít vliv na boje na Donbasu. Rusové prý potřebují likvidovat infrastrukturu, k tomu se připočítávají i nádraží, kde může být přesouvána bojová technika západních zemí. Stejně tak se jedná o sklady pohonných hmot nebo materiálu k výrobě munice či zbraní.

„Rusko neútočí na spojovací systémy, internet pořád funguje. Ničení je cílené na zařízení, která mohou udržet ukrajinskou armádu v bojeschopném stavu. Ale samozřejmě tyto kroky nelze schvalovat. Cílem Ruska bude urychleně udělat opatření, aby se Ukrajina mohla na Donbasu bránit,“ doplnil analytik.

Postup na území Donbasu je pomalý

Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno přímo z Ukrajiny popsal, že vývoj na frontě je stabilní, posledních několik dnů se Ukrajincům daří v oblasti Charkova vytlačovat okupanty z oblasti města s cílem vytvořit okruh 25 kilometrů, což je dostřel dělostřelectva.

Rusové totiž stáhli většinu sil na Donbas, kde chtějí obklíčit ukrajinské jednotky. „Postup se daří velmi pomalu, je to do jednoho kilometru za den. Určitě se tímto tempem nepodaří před 9. květnem dosáhnout nějakého velkého úspěchu,“ odhadl Zrno.

Tagy: