Sledujte ŽIVĚ SPECIÁLNÍ VYSÍLÁNÍ s odborníky: Královna Alžběta II. slaví 70 let na trůnu

Britská královna Alžběta II. na návštěvě Walesu

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Velkou Británii čeká v neděli 6. února velkolepý den. Královna Alžběta II. oslaví 70 let od chvíle, kdy nastoupila na trůn. Televize CNN Prima NEWS připravila speciální vysílání, které startuje v 8:30. Těšit se můžete i na spoustu zajímavých hostů.

Role britské panovnice se Alžběta II. ujala v roce 1952 po smrti svého otce krále Jiřího VI. Tehdy jí bylo pouhých 25 let. Korunována byla ovšem ve Westminsterském opatství až 2. června. Velkou oporou jí byl po čas vládnutí manžel princ Philip. Loni v dubnu bohužel zemřel.

„Královna zvládá svůj úkol velice dobře. Na počátku její vlády to byla osoba, kdy se o ní mluvilo jako o mladé a krásné královně. Zažila si velký meziskok v roce 1957, kdy se proti ní vzedmul jeden z konzervativních členů parlamentu. Kritizoval zatuchlost monarchie i samotnou královnu. Hovořilo se o ní jako o školačce, která má pisklavý hlas a jenom nařizuje,“ řekl dříve ve vysílání CNN Prima NEWS spisovatel Kamil Rodan.

„Díky princi Philipovi přistoupila na proměnu své osobnosti i monarchie. Říká se, že léty panovník získává zkušenosti a u ní je to pravidlem. Dnes je pojímána jako ikona podobně jako v Českých zemích osoba Františka Josefa I.,“ dodal.

Výběr hostů z nedělního televizního speciálu:

Bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář

Politolog Alexander Tomský

Zástupce šéfredaktora Expres.cz Barbora Koukalová

Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt

Historik Martin Kovář

Tagy: