Sledujte ZÁZNAM: Stáhnou lidovci Hladíkovu nominaci na ministra? Jurečka řekne, co bude dál

Marian Jurečka

Brífink KDU-ČSL po jednání o Hladíkovi (20. 10. 2022)

Vedení vládní KDU-ČSL na celostátním výboru projednává, jak naloží s nominací lidovce Petra Hladíka na post ministra životního prostředí. Ten se má stát nástupcem Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL). Lidovci však kvůli úternímu zásahu policie v jeho kanceláři na brněnském magistrátu odvolali tradiční schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Jak se vedení strany rozhodne? Sledujte tiskovou konferenci živě na CNN Prima NEWS nebo na webu cnn.iprima.cz. Začátek je předběžně naplánovaný na 20:15.

Policie v úterý zasahovala v Brně na několika místech, a to na bytovém odboru magistrátu, u Hladíka v kanceláři, ale také na radnicích Brno-Černovice a Brno-sever. Policisté poté zahájili trestní stíhání sedmi lidí a dvou firem, a to pro účast na organizované zločinecké skupině, podplácení či legalizaci výnosů z trestné činnosti. Ve vazbě se ocitlo všech sedm obviněných.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka ve středu uvedl, že spolupráce s policií v pozici svědka by neměla nikoho diskvalifikovat z politiky či vyřadit z pozice kandidáta na ministra. O den dříve však označil za důležité, aby KDU-ČSL zastupoval ve vládě člověk, který nebude zatížen žádnou pochybností či mediální kauzou. Záležitost chce vyřešit rychle.

Hladík nechtěl ohrožení své nominace komentovat. „Musím zdůraznit, že nejsem v pozici obviněného ani obžalovaného, není proti mně vedeno trestní řízení. Policisté chtěli informace týkající se trestné činnosti, nicméně zdůrazňuji, že ta se netýká mě,“ uvedl ve středu.

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný ale nepředpokládá, že by strana ve čtvrtek zveřejnila jméno budoucího ministra životního prostředí, pokud by jím neměl být Petr Hladík. Trvá na tom, že nástupce Hubáčkové je pro ministerskou práci kompetentní. „Teď nejsme ve fázi, že bychom hledali nového nominanta na ministra životního prostředí,“ řekl Výborný.

Čtvrteční jednání lidoveckého celostátního výboru a programové rady bylo podle Výborného svolané už na začátku září. Mělo by řešit hlavně přípravu programové konference lidovců na rok 2023 a programové prohlášení vlády, které podle něho kvůli důsledkům války na Ukrajině není aktuální.

Tagy:
Marian Jurečka tisková konference KDU-ČSL nominace ministr vláda lidovci Sledujte v TV Petr Hladík Anna Hubáčková Ministerstvo životního prostředí České republiky