Tisková konference koalic: Jak to bude s hlasováním o nedůvěře vládě?

Sněmovna by měla z iniciativy koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a STAN hlasovat ve čtvrtek o vyslovení nedůvěry vládě. Výsledek hlasování rozhodne postoj KSČM. Prezident Miloš Zeman ale už dříve avizoval, že v případě ztráty důvěry vlády nechá menšinový kabinet ANO a ČSSD dovládnout do říjnových voleb.

Premiér Andrej Babiš (ANO) by měl podle opozice složit funkci, mimo jiné i kvůli dotační kauze Čapí hnízdo. Policie totiž v pondělí navrhla obžalovat Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Mayerovou z poškození finančních zájmů EU a dotačního podvodu v kauze kolem padesátimilionové dotace.

O výsledku hlasování rozhodne postoj KSČM. Předseda komunistů Vojtěch Filip uvedl, že výkonný výbor KSČM bude jednat ve středu, rozhodne se ale těsně před hlasováním. Menšinový kabinet ztratil podporu komunistů v dubnu. Spekuluje se, že by mohli vládu podpořit odchodem z jednacího sálu, to ale Filip nepotvrdil. „Premiérovi jsem řekl, že to není uzavřeno,“ uvedl šéf komunistů.

Premiér se ale v pondělí setkal s prezidentem, který podle Babiše zopakoval podporu jeho kabinetu. „Čtyři měsíce před volbami vyvolávat destabilizaci není dobře pro nikoho,“ řekl Babiš po schůzce v Lánech.

Vláda chce podle něj pracovat na očkování proti covidu, přípravě návratu dětí do škol po prázdninách či testování. „Celý den bude mít opozice možnost dělat svoji kampaň, je to třetí pokus a uvidíme jak to dopadne,“ uvedl premiér ke čtvrtečnímu hlasování ve Sněmovně.

Sledujte tiskovou konferenci koalic SPOLU a Pirátů a STAN živě v tomto článku. Měla by začít v 10:40.

Tagy: