O kolik se zvýší životní minimum? Sledujte tiskovou konferenci po jednání vlády

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Tisková konference po jednání vlády

Zvýšení životního a existenčního minima či úpravy ve vyplácení solidárního příspěvku pro lidi, kteří u sebe zdarma ubytovávají uprchlíky, projednala na středečním zasedání vláda. Ministři měli také jmenovat novým ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) dosavadního náměstka Lukáše Kintra. Tiskovou konferenci po jednání vlády sledujte živě na CNN Prima NEWS nebo v tomto článku. Začít by měla ve 13 hodin.

Životní minimum by se mohlo kvůli zdražování od července zvýšit ze 4 250 na 4 620 korun, tedy téměř o devět procent. Stejně by se upravily i minimální částky pro dospělé a děti v domácnosti. Vedle toho existenční minimum by se mohlo zvednout z 2 740 na 2 980 korun. Minimum slouží pro stanovení nároku na dávky i pro výpočet některých podpor. Naposledy se nejnižší částky pro život navýšily od dubna, a to o deset procent.

Podpora pro lidi, kteří u sebe zdarma ubytovávají uprchlíky, by se měla od července lišit v případě pokoje a celého bytu. Za ubytování v pokoji by stát poskytoval 3 000 korun na osobu a měsíc, ale nejvýše 9 000 korun. Za celý byt by dávka mohla měsíčně činit 5 až 15 tisíc korun, a to podle počtu ubytovaných.

Neutrálně by se mohla podle podkladů postavit vláda jak k návrhu na uzákonění stejnopohlavních sňatků, tak k předloze opozičního ANO na razantní zvýšení příspěvků na mobilitu. Negativní stanovisko by měli ministři zřejmě zaujmout k návrhům ANO na jednorázový příspěvek 6 000 korun důchodcům, zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku o třetinu na 400 tisíc korun, ale i na přísnější trestání pachatelů některých trestných činů spáchaných na učitelích.

Od července by měla vláda do čela NÚKIB jmenovat Kintra. V čele úřadu nahradí Karla Řehku, jenž bude od začátku prázdnin náčelníkem armádního generálního štábu. Podle dalšího vládního materiálu by měla ke 30. červnu zaniknout funkce zmocněnce pro česko-ruské konzultace, kterou zastává ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák.

Tiskovou konferenci po jednání vlády sledujte v televizi CNN Prima NEWS nebo živě v tomto článku. Začít by měla ve 13 hodin.

Tagy:
politika CNN Prima NEWS tisková konference Rudolf Jindrák vláda Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost