Sledujte ZÁZNAM prvního Rakušanova brífinku po jednání krizového štábu. Budou nová opatření?

Vít Rakušan

Rakušan po prvním jednání s krizovým štábem

V pondělí Ústřední krizový štáb (ÚKŠ) poprvé zasedá pod vedením nového ministra vnitra a prvního místopředsedy vlády Víta Rakušana (STAN). Šéf resortu v pátek po svém uvedení do úřadu řekl, že jedním ze stěžejních úkolů ministerstva bude právě krizové řízení. Ústřední krizový štáb by podle něj měl být institucí, která rozhoduje. Jednání štábu plánuje provázat s poradou ministrů, pod jejichž agendu spadá řešení epidemie covidu. Tiskovou konferenci po jednání můžete sledovat od 15 hodin v tomto článku.

„Přicházíme na ministerstvo vnitra ve chvíli, kdy covid za námi není, a před námi stojí jako před vládou jeden stěžejní úkol –⁠ je to krizové řízení, které v posledních dvou letech vystoupilo ze zákonných parametrů. Budovaly se tu nové orgány, jako je Rada vlády pro zdravotní rizika a podobně,“ řekl Rakušan při uvedení do úřadu.

Konec Rady vlády pro zdravotní rizika

V neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi řekl, že Rada vlády pro zdravotní rizika zanikne, protože deformovala systém krizového řízení. Je na tom podle něj dohoda s premiérem Petrem Fialou (ODS) i ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09).

Rada vlády pro zdravotní rizika vznikla loni v červenci, v jejím čele je premiér, členy jsou ministři zdravotnictví, obrany a vnitra, předseda Asociace krajů, náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny, vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci a odborníky na zdravotnictví zastupuje epidemiolog Petr Smejkal.

Tagy: