Sledujte ZÁZNAM tiskové konference: Vláda řešila covid i situaci na Ukrajině

Vláda

Sněmovna na téma Ukrajina i covid

Mimořádné zvýšení starobních důchodů kvůli vysoké inflaci měla na středečním zasedání projednat vláda Petra Fialy (ODS). Ministři mají na programu i návrh kompenzací pro prodejce, kteří nemohli koncem roku kvůli opatřením proti šíření covidu provozovat adventní trhy. Kabinet by se mohl zabývat i koronavirovou epidemií či situací na ukrajinských hranicích s Ruskem. Tisková konference by měla začít po 16:30. Sledujte ji živě v tomto článku.

Průměrný starobní důchod se od června kvůli inflaci mimořádně zvýší o 1 017 korun. Zásluhová část penze se všem lidem, kteří mají starobní, invalidní a pozůstalostní důchod, zvedne o 8,2 procenta. Mimořádná valorizace by měla vyjít zhruba na 20 miliard korun. Důchody se zvedly naposledy v lednu. Všichni lidé s penzí dostali minimálně 650 korun navíc. Průměrný starobní důchod vzrostl pak celkem o 805 korun.

Kabinet by měl ve středu také jmenovat Jindřicha Vobořila národním protidrogovým koordinátorem. Ve funkci, kterou zastával už v letech 2010 až 2018, vystřídá Jarmilu Vedralovou. Vláda projedná i novelu rostlinolékařského zákona, kterou schválil už loni v lednu předchozí kabinet, ale Sněmovna ji nestihla do voleb projednat.

Podle předpisu se přípravky na ochranu rostlin pro profesionální pěstitele nejspíš začnou označovat čárovými kódy. Systém má bojovat proti falzifikátům, ČR je ve falšovaných prodejích pesticidů nad evropským průměrem.

Tagy: