Sledujte ŽIVĚ: Naposledy. Prezident Miloš Zeman přednese podesáté své vánoční poselství

Prezident Miloš Zeman

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Prezident Miloš Zeman naposledy vystoupí před televizními obrazovkami se svým vánočním poselstvím. Bude to už podesáté. Očekává se, že bude mluvit déle než obvykle – kromě tradičního shrnutí a zhodnocení uplynulého roku se hlava státu rozloučí se svou funkcí. Zemanovi vyprší mandát v březnu, poté předá pomyslnou štafetu vítězi lednových prezidentských voleb. Vánoční projev můžete sledovat živě od 13:00 na stanici CNN Prima NEWS i na webu cnnprima.cz.

Miloš Zeman od začátku svého působení na Hradě přesunul tradiční projev z Nového roku na 26. prosinec. Načasování poselství na Vánoce vysvětlil po svém nástupu do funkce tím, že chce navázat na tradici první republiky, kdy měl vánoční proslovy prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Na Nový rok promluví premiér Petr Fiala (ODS) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Letos tak Zeman podesáté a naposledy promluví k národu z pozice hlavy státu. Ve svém projevu ze zámku v Lánech tradičně zhodnotí uplynulý rok, který byl především ve znamení války na Ukrajině. Poté přejde k rozloučení se svou prezidentskou funkcí a ke „skládání účtů“.

Loni Zeman ve svém poselství podpořil povinné očkování proti nemoci COVID-19 jako nejjednodušší cestu, jak potlačit koronavirovou pandemii. Tehdy čerstvě jmenované Fialově vládě doporučil vedle covidu prioritně řešit rozpočtový schodek, ale také ceny energií.

Kriticky se opřel také do tzv. Zelené dohody pro Evropu (Green Deal), kterou označil za „zelené náboženství“. „Musíme se vyvázat ze zeleného údělu pro Evropu, který je hlavním důvodem růstu cen energií,“ řekl minulý rok Zeman.

Poslední vánoční projev prezidenta Zemana můžete sledovat od 13:00 na stanici CNN Prima NEWS i na webu cnnprima.cz.

Tagy: