V pražských Kbelích přistál nový armádní letoun CASA. Jaká má vylepšení?

V úterý na pražském letišti v Kbelích přistál první ze dvou nových armádních transportních letounů CASA C-295MW. Doplní stávající flotilu čtyř transportních letounů CASA z 242. transportní a speciální letky. Stroje měly podle původního plánu na letišti přistát v 15:00.

Nová letadla mají být podle velitele vzdušných sil Petra Mikulenky jednou z náhrad loni vyřazených dopravních strojů JAK-40. Budou se podle něj „podílet na zajišťování zahraničních misí, na transportu osob nebo cargo materiálu, pomáhat při různých humanitárních misích a samozřejmě nesmíme zapomenout, že tyto platformy slouží k podpoře pozemních vojsk a výsadkového praporu“.

Zvýhodněná cena strojů

Smlouvu na nákup dvou taktických transportních letounů CASA C-295MW ministerstvo obrany uzavřelo v prosinci 2019. Za dvě letadla zaplatí 2,3 miliardy korun s DPH. Podle zástupkyně sekce výzbroje a akvizic ministerstva obrany Barbory Stoklasové, která letoun za český úřad přebrala, se ministerstvu díky nákupu již předvyrobených letounů podařilo ušetřit asi 500 milionů korun oproti běžným pořizovacím cenám. V ceně je také pozemní vybavení, náhradní díly a školení personálu.

Nové stroje odlišují od dosud používaných letounů CASA například winglety, tedy malé plochy na konci křídel, které podle Ondřeje Henžlíka, projektového manažera sekce výzbroje a akvizic ministerstva obrany, snižují spotřebu paliva až o šest procent. Prodlužují tak výrazně jeho dolet.

Tagy: