Vláda rozhoduje o otevření obchodů od 3. května. Hranici ale zatím nesplňujeme

Andrej Babiš a Petr Arenberger

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Vláda dnes podle aktuálních dat o šíření epidemie koronaviru rozhodne, zda budou moct od pondělí 3. května otevřít další obchody nebo například zahrádky restaurací. Určující bude počet nakažených za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel. Tiskovou konferenci plánovanou na 16:00 sledujte živě v článku.

Kabinet má řešit také zajištění antigenních testů pro školáky poté, co stát musel kvůli nesplnění podmínek zrušit tendr na dodání více než pěti a půl milionu testů pro školy.

Vláda dnes rovněž posoudí, zda by se děti mohly s testem ze školy účastnit kroužků a dalších volnočasových aktivit. V současnosti mohou jen na venkovní sportoviště. Od třetího květnového dne se mohou po několika měsících v celé republice otevřít kadeřnictví, kosmetické salony, pedikúry a manikúry, masáže a další podobné služby, podmínkou bude test.

Do konce dubna je podle vicepremiéra Karla Havlíčka třeba rozhodnout o pokračování testování ve firmách. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ve středu uvedl, že ve školách i firmách se bude testovat na COVID-19 minimálně do konce května. Případné prodloužení dál do června chce ministerstvo vyhodnotit do 7. května. O dřívějším ukončení testování se diskutuje proto, že se nepodařilo vybrat dodavatele pro další testy do škol, bez nichž vystačí jen do konce příštího týdne.

Tagy: