Sledujte vyjádření generála Pavla k situaci v Polsku: Jak by mělo zareagovat NATO?

Při výbuchu na východě Polska nedaleko hranic s Ukrajinou přišli v úterý odpoledne o život dva lidé. Média uvádí, že na místo dopadly ruské rakety. Šlo o cílený útok, nebo o osudovou chybu? A jak by měla zareagovat Česká republika a celé NATO? Nejen o tom promluví živě ve vysílání CNN Prima NEWS kandidát na prezidenta Petr Pavel už ve 23:00.

Rusové v úterý rozpoutali dosud největší raketový útok od začátku invaze na Ukrajinu. Velkou část země zasypala více než stovka raket. K výbuchu došlo i na východě Polska, kam měla podle světových médií dopadnout ruská raketa. Útoky vážně poškodily energetickou infrastrukturu a dochází k masivním výpadkům elektřiny. Podle ukrajinských úřadů je bez proudu mnoho domácností. V Charkově se zastavilo metro. Problémy jsou i s mobilním signálem a připojením k internetu. Podle informací maďarské veřejnoprávní televize M1 střely zasáhly také transformátor na severu Ukrajiny u běloruských hranic. To pozastavilo dodávky ropovodem Družba, kterým ropa proudí i do České republiky.

V případě, že se potvrdí, že ruské rakety opravdu zasáhly polské území, bude to podle premiéra Petra Fialy (ODS) další důkaz eskalace celé situace ze strany Moskvy. „Dnešní masivní raketové útoky ruské armády na Ukrajinu jasně ukazují, že Rusko chce terorizovat její obyvatele a zemi dál ničit. Stojíme pevně za naším spojencem v EU a NATO,“ uvedl premiér na svém Twitteru.

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý podotkl, že je třeba zachovat klid. „Je třeba, abychom se na situaci dívali s odstupem a zklidnili emoce. Nevíme, jestli se jednalo o ruské rakety, úlomky, či zda to nebyly protirakety. Poláci sami říkají, že je potřeba být v klidu,“ řekl Šedivý s tím, že výsledky vyšetřování dostaneme v horizontu několika hodin.

Co o celé situaci soudí generál Petr Pavel? A jak by podle něj měla Evropská unie zareagovat? Nejen o tom promluví kandidát na prezidenta ve vysílání CNN Prima NEWS od 23:00.

Tagy: