Sledujte ŽIVĚ: Vyjádření poslaneckých klubů v novém složení. Jaké budou další kroky?

Poslanecká sněmovna

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

V Poslanecké sněmovně se v úterý dopoledne sešly k prvním jednáním nové kluby ANO a ODS. Místopředseda občanských demokratů Martin Kupka při příchodu na jednání novinářům řekl, že koalice Spolu bude mít zájem o funkci předsedy Sněmovny a také chce uspořádat dolní komoru tak, aby Česku co nejrychleji mohla přinést změnu. Krátké vyjádření k jednání koaliční rady o povolebním postupu podali i předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda Starostů Vít Rakušan. Na 19 hodin je plánovaný brífink po jednání KDU-ČSL. Sledujte výsledky jednání přímo v tomto článku.

Krátké vyjádření k jednání koaliční rady o povolebním postupu podali i předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda Starostů Vít Rakušan.

Premiér Andrej Babiš (ANO) by měl jako řadový poslanec zájem být členem sněmovního výboru pro zdravotnictví. Žádnému z výborů šéfovat nechce, řekl novinářům. Kriticky se postavil ke spekulacím médií, že novým ministrem zdravotnictví by se mohl ve vládě koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN stát předseda poslanců TOP 09 Vlastimil Válek. Podle Babiše by to bylo „peklo“.

Poslanecký klub ANO by nově měla vést ministryně financí ve vládě Andreje Babiše Alena Schillerová. Na postu by měla vystřídat Jaroslava Faltýnka, který klub řídil od roku 2013. Už při příchodu poslanců na jednání nového klubu ANO měla redakce CNN Prima NEWS informace, že Faltýnek možná nebude chtít post obhajovat. Během posledních měsíců Faltýnka doprovázelo několik afér a kauz.

Kromě klubů ANO a ODS se sejdou poslanci KDU-ČSL, TOP 09 a SPD. Na prvních schůzích se obvykle volí vedení frakcí, byť to nemusí být pravidlem. Poslanci Pirátů se poprvé sešli už v neděli. Mnozí končící poslanci začali vyklízet kanceláře, mezi nimi například komunista Jiří Dolejš.

Tagy: