Sledujte ZÁZNAM: Zeman začal přijímat kandidáty na ministry. Co říká po schůzce Bartoš?

Miloš Zeman a Ivan Bartoš

Ivan Bartoš promluvil po schůzce s prezidentem

Prezident Miloš Zeman začal v pondělí přijímat kandidáty na ministry v nově vznikající vládě pod vedením lídra koalice Spolu Petra Fialy (ODS). Jelikož kandidáti nastoupí v abecedním pořadí, jako první dorazil v 15:00 do Lán šéf Pirátů Ivan Bartoš, kandidát na ministra pro místní rozvoj. Na čem se s prezidentem domluvili? Sledujte vyjádření Bartoše na stanici CNN Prima NEWS nebo zde v článku.

Bartoš chce prezidentovi představit kandidáty na ministry a pirátské vládní cíle. Hovořit by tak mohli i o nominaci Jana Lipavského na místo ministra zahraničí, spekuluje se totiž, že právě on by měl být kandidátem, který Zemanovi vadí. „Předpokládám, že kromě aktuální situace probereme také mé priority a vize pro ministerstvo pro místní rozvoj a agendu digitální transformace,“ uvedl na Twitteru.

Cyklus schůzek by měl skončit v pátek 10. prosince. Poté se Zeman opět setká s premiérem Petrem Fialou (ODS), se kterým mluvil již v neděli po jmenování do funkce předsedy vlády. Jako druhý v pořadí by měl být v úterý nominant na ministra kultury Martin Baxa (ODS).

Protože je prezident kvůli onemocnění covidem v izolaci, bude jednání vypadat podobně jako s Fialou. Nového premiéra jmenoval Zeman zpoza plexisklové bariéry, později s ním mluvil zhruba 45 minut prostřednictvím videokonference.

Seznam kandidátů na ministry předal Fiala Zemanovi v polovině listopadu. V uplynulém týdnu se nominace kvůli možnému střetu zájmů vzdal místopředseda Starostů Věslav Michalik. Hnutí STAN na jeho místo vybralo bankéře Jozefa Síkelu.

Tagy: