Sleva na další jaderné bloky? Jsem v rozpacích, vládě zbývá leda naděje, říká Gavor

Výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor

Získat slevu při stavbě více jaderných bloků je pro vládu pouze naděje. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor. Podle něj měl stát dokončit tendr tak, jak byl vypsán, tedy jen na jeden jaderný blok. Až poté měla vláda vyhlásit další.

Záměr vlády Petra Fialy (ODS) pořídit až čtyři jaderné bloky místo jednoho přijal Gavor podle svých slov s rozpaky. „Trošku mi to připomíná situaci, kdy má člověk problémy splácet hypotéku na jeden byt, tak zkusí množstevní slevu a pořídí si rovnou čtyři s vidinou, že mu to pomůže,“ uvedl expert.

ČTĚTE TAKÉ: Šnobr: Tendr na výstavbu jaderných bloků skončil fiaskem. Česko jde bez peněz vstříc riziku

„Určitě nějaká naděje na získání množstevní slevy existuje, ale je to opravdu spíše jenom naděje,“ pokračoval Gavor s tím, že žádná společnost není schopná na tak velkou zakázku určit na 15 let dopředu naprosto fixní cenu.

Samotný záměr postavit více jaderných bloků ovšem Gavor podporuje. „Nezpochybňuji záměr, že v nějakém časovém horizontu budeme potřebovat postupně postavit více než jeden jaderný blok. Jsem ale trošku v rozpacích z toho, že závazně kontraktujeme rovnou čtyři bloky,“ vysvětlil. Problém je podle něj s jadernou elektrárnou v Dukovanech, kde by při stavbě dvou nových bloků mohlo dojít k nedostatku chladící kapaliny. V takovém případě by se prý musel předčasně odstavit jeden ze starších bloků.

„Jde o načasování. Myslím si, že rozumnější a určitě i méně rizikovější by bylo dokončit tendr, jak byl vypsán, protože tak s ním uchazeči počítali. Vůbec to nebrání tomu, aby se, pokud všechno půjde dobře, v budoucnu nakontraktovala stavba druhého a třetího bloku. Každopádně časem se nakonec dočkáme i toho čtvrtého,“ zmínil expert.

Pokud by se nakonec vláda rozhodla postavit čtyři bloky, bylo by podle něj dobré, aby stát získal kompletní kontrolu nad společností ČEZ. „Z hlediska financování si myslím, že to je téměř podmínka. Pokud by se vláda rozhodla najednou objednat čtyři bloky, tak to představuje tak velký finanční zásah, který mnohonásobně převyšuje stávající tržní kapitalizaci celého ČEZ, že si nedovedu představit, že by do toho společnost šla v této podobě,“ dodal Gavor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česká republika by mohla postavit až čtyři jaderné bloky

Tagy:
jaderná elektrárna ČEZ ODS Dukovany energetika vláda jaderná energie Jiří Gavor vláda Petra Fialy jaderný blok