KOMENTÁŘ: Jaderné bloky potřebujeme bez švejkování a chyb minulosti, milá vládo

Fouká u nás vítr, dravě se řinou vodní toky a svítí celý rok tak málo, že sázka na jaderné elektrárny je logická. Stávající vláda zaslouží malou pochvalu, že dotáhla snahu vlády předchozí a pokračuje ve snaze nové jaderné bloky postavit. My, daňoví poplatníci, ovšem potřebujeme, aby byla snaha korunována úspěchem bez opakování chyb minulosti.

Stávající tendr je totiž už druhým v pořadí. Ten první, za Nečasovy vlády ODS a jejích koaličních partnerů, začal také jako dobrý úmysl. Výsledkem je ovšem pouze materiál pro studium, jak se pořízení nových bloků jaderných elektráren dělat nemá. Tehdy se do tendru dostaly společnosti z Francie, Ruska a USA. Dlouho se jednalo, na domácí scéně se hrály politické hry opozice versus vláda versus prezident a geopolitika se špiony předváděli své šachy, až vše skončilo blamáží a tendr byl zrušen.

ČTĚTE TAKÉ: Připomínáte mi soudruha Štěpána, vmetla Pekarová Schillerové. Podle té je příliš mladá

Aktuálně Rusko nahradili Korejci, zámořský Westinghouse byl vyřazen, Francouzi postupují. Logicky by francouzská nabídka byla vhodná politicky, neboť košile je bližší než kabát a v rámci Evropské unie jsme společně v tzv. jaderné alianci. Politická vhodnost nemůže ale převážit nad možnostmi finančními. Výstavba bloku v Dukovanech plus až čtyři další bloky nás nemůže zruinovat. Víme, že ČEZ na investici nemá, český stát také ne. A to ani poté, co pětikoalice narušila legitimní očekávání seniorů, že je třicet let platný zákon bude chránit před inflací i tehdy, když ho skutečně budou potřebovat.

Dva soutěžící znamenají konkurenci malou, více by bylo lepší. Pokud ale zbyli jen dva, navíc Korejci se soudí o technologie s Američany, není jisté, zdali jejich sliby nejsou jen lákání ptáčka do klece. Nebylo by jistější dohodnout se tedy přímo vláda – výrobce? Zapojit i geopolitické a politické hledisko, a pak posoudit, jestli je cena dobrá? Stojí to vše za peníze na tendr, čas tím strávený, nervy ve vývrtce? Nejhorší výsledek by byl opakování chyb minulosti. Tendr zrušený, Nečasova a později i Sobotkova vláda v čudu, hlad po energiích zůstal a hrozba, že když se z nějakého důvodu zruší i tendr druhý, kdo ví, zdali nám bude chtít někdo jít do případného tendru třetího.

Peníze na stromě nerostou. Nehodily by se teď ty, které má obrana vydat na F-35? Vždyť za výdaje na pořízení, provoz, údržbu, výcvik a přestavení letiště v Čáslavi by byly při předpokládané ceně reaktory možná i dva. A jak je možné, že ministr Síkela nedokáže garantovat, že bude pak elektřina levnější, garantuje, že jí jen bude dost? Dále budeme vyvážet a draze kupovat zpět? Pokud se tedy máme zase coby daňoví poplatníci prohnout pod jhem dalšího dluhu na elektrárny, které ovšem alespoň potřebujeme, měli bychom výhledově žít v energetickém cenovém Eldorádu.

Je třeba také zhodnotit, jsou úvahy, jak to tedy vlastně bude s ČEZem, který vlastní z většiny stát. Neřekl náhodou ministr Vít Rakušan (STAN) bezděky pravdu o jeho chystaném zestátnění, aniž by si uvědomil, že ji prozatím říkat nemá? Vždy jsem tvrdil, že strategická infrastruktura má patřit občanům skrze stát. Byl by ale gól, kdyby znárodňovala pravicová vláda. Pochutiny do ruky, pohodlně se usaďme, bavme se a zkřižme prsty v naději, že snad budou elektrárny, levné energie a nepřijdeme na buben obklopeni novými zbraněmi a produkty těžkého průmyslu. To se zkoušelo čtyřicet let a dopadlo nechvalně.

Milé je, že se alespoň opozice i vláda shodnou, že jádro potřebujeme. Mohli bychom si tudíž odpustit komediální výstupy, kdy Síkela historizuje o Havlíčkovi s Rosatomem, zatímco Havlíček v odpověď dává Nečase s Putinem v Soči při tendru minulém. Není čas na švejkování. Na to je to moc vážná otázka. A propos, ještě jedna věc je zajímavá. Zatím se to jeví tak, že Švédům kšeft s obrněnci, Amíkům F-35 a vrtulníky, Izraelcům drony a radary. Bude hrát roli úvaha typu Korejcům jádro a Frantíkům děla? Mohli bychom pak doufat, že když si každý z našich daní uloupne, alespoň se zájmy vyváží a nebude nám to tu nikdo rozvracet, což je cesta zvolená nejedním menším státem. Nepřipomíná to ale pak tribut a není v rozporu s pohádkami o našem zásadním významu ve světě, Tchaj-wanem počínaje, Afrikou a Ukrajinou konče?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Energie bude levná a bude jí dost, řekl Síkela. Zlepšení slíbil ještě před dostavbou jádra

Tagy: