Slibovali jim lepší život. Místo toho slovensko-polský pár zotročoval mladé lidi v Británii

Dohromady 25 let za mřížemi si má odsedět slovensko-polský pár, který v anglickém Bristlu zotročoval mladé lidi ze sociálně slabých poměrů.

Otrokářský pár ze Slovenska

Dohromady 25 let za mřížemi si má odsedět slovensko-polský pár, který v anglickém Bristlu zotročoval mladé lidi ze sociálně slabých poměrů. S příslibem lepšího života je Maroš Tancoš a Joanna Gomulská verbovali do Británie mimo jiné i ze slovenských sirotčinců. V nuzných podmínkách je potom nutili k práci, za kterou nedostávali zaplaceno.

Otřesné hygienické podmínky ve slovenských osadách. I na těchto místech si měl slovensko-polský pár vytipovat některé ze svých budoucích obětí, které následně zotročoval v anglickém Bristolu. Na lukrativním obchodu s lidmi pár vydělal během sedmi let v přepočtu desítky milionů korun.

45letý Slovák Maroš Tancoš a jeho o rok starší polská partnerka svým novodobým otrokům tvrdili, že polovina jejich platu půjde na ubytování a druhou si budou moci ponechat. Jenže všechno bylo jinak. Pár doprovázel své oběti na úřady, kde si jejich prostřednictvím bral půjčky a zřizoval kreditní karty.

„Vypovídat bylo připraveno celkem 29 lidí. To je obrovské číslo. Ti lidé jim sebrali doklady, nutili je pracovat přesčas a se zraněními, jeden mluvil o zlomené ruce. Bili je. Museli snášet opravdu děsivé podmínky,“ uvedl britský detektiv Mark Morrison.

Nic než práci neznali

Zatímco přes den pracovali zadarmo v Tancošově myčce na auta, ve volném čase museli docházet například do drůbežáren nebo balíren potravin. „Neměli jsme čas na nic kromě práce. Najedli jsme se a šli jsme spát. A další den znovu. Ženy spaly v jednom pokoji asi po pěti a muži spali na půdě. Nebylo úniku, neměli jsme doklady ani žádné peníze,“ přiblížila jedna z obětí.

Na platech zotročených lidí měl Tancoš ušetřit jen ve své myčce od roku 2010 do roku 2017 v přepočtu asi 25 milionů korun. Za tyto peníze si pár kupoval auta a věnoval se hazardním hrám.

Vyšetřování v Británii začalo v roce 2017, kdy policisté dostali od slovenských kolegů svědectví uprchlého muže. Při zátahu v domě našli pět Slováků. Podle britského soudu stráví ve vězení oba odsouzení minimálně dvě třetiny vyměřených trestů.

Tagy: