Slova o kremelských kolaborantech? Jen jsem popsal fakta, trvá na svém Foltýn

Otakar Foltýn

360° (184)

Důležitý je kontext, hájil svůj výrok o kremelských kolaborantech vládní koordinátor strategické komunikace státu Otakar Foltýn v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Za svá slova totiž schytal těžkou kritiku například od Miroslava Kalouska, podle kterého šlo o „učebnicovou ukázku, jak se strategická komunikace dělat nemá“. O nešťastné prohlášení se jednalo i podle politologa Jana Kubáčka. Ten ale podle svých slov věří, že to Foltýnovi „jen ujelo“.

„Já žádnou cenzuru dělat nebudu. A pokud někdo tvrdí, že ano, tak říkám: Prosazuje ruský narativ, jedná proti vlastnímu státu a je kolaborantem současného kremelského režimu proti zájmům České republiky,“ tak zahájil své tažení proti dezinformacím vládní koordinátor strategické komunikace státu Otakar Foltýn.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Orbánova cesta na Ukrajinu jako štít pro Babiše. Nejsme proruští, ohánějí se s ní členové ANO

Za svůj výrok schytal vlnu kritiky. „Stupidita tohoto prohlášení bolí přímo fyzicky. A je učebnicovou ukázkou, jak se strategická komunikace dělat nemá,“ napsal na sociální síti X Miroslav Kalousek. „Kde vzal subalterní vládní úředník právo označit za kolaboranta každého občana, který pochybuje o jeho práci? Já o práci Otakara Foltýna nepochybuji. Myslím, že je to čestný muž a myslí to doopravdy a upřímně. Ale není nás dost. Tu větší část pochybujících měl zkusit přesvědčit. On je místo toho naštval a urazil na ‚první dobrou‘. Tak za tohle si ho neplatíme. Nebo si vy, všichni stateční bojovníci z gauče, myslíte, že ano? Pokud si to fakt myslíte, tak jsme dost v háji,“ dodal v dalším příspěvku.

Politolog Jan Kubáček chce prý věřit tomu, že to Foltýnovi jen ujelo. „Je to hodně nešťastné prohlášení. Dvojnásob bolí, když dotyčný reprezentuje strategickou komunikaci státu. Pevně věřím, že to je výkyv. Znám předchozí práci pana Foltýna, znám jeho texty a tam je jiný. Teď se ukáže, jaký je spisovatel a jaký je praktik. Věřím, že ta strategie teprve nastoupí a že přijde pokora a nadhled nad věcí. Tu zkušenost bezesporu má a má na co navázat,“ uvedl Kubáček v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Foltýn si ale prý za svým výrokem stojí a jen popsal fakta. „Je potřeba se podívat na to, v jakém kontextu to zaznělo a že to nebyla jedna věta. To byl relativně dlouhý projev na půdě nějakého semináře. Pokud z jakéhokoliv projevu vyseknete nějakou část a nedáte tomu kontext, tak bych pak nemohl říkat vůbec nic. To by nakonec skončilo tím, že budu mlátit prázdnou slámu a nevyjádřím se,“ hájil se Foltýn.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kreml z podpory Trumpa vystřízlivěl, tvrdí Just. Popsal také vnímání Bidena v Rusku

Tagy: