Orbánova cesta na Ukrajinu jako štít pro Babiše. Nejsme proruští, ohánějí se s ní členové ANO

Viktor Orbán se během návštěvy Kyjeva setkal s Volodymyrem Zelenským.

Valeš a Mlejnek o Patriotech pro Evropu

Zatímco zvolení europoslanci za ANO se k situaci kolem nové aliance Patriotů pro Evropu příliš nevyjadřují, členové ANO z tuzemské Sněmovny jasně vzkazují, že nejsou proruští. Odkazují se na úterní cestu Viktora Orbána – nového formálního spojence Andreje Babiše – na Ukrajinu. Maďarský premiér, který v EU proslul zdržováním protimoskevských sankcí a bagatelizací ruské agrese, navštívil Ukrajinu poprvé od vypuknutí Putinovy invaze. Na tuto skutečnost upozorňují někteří pětikoaliční politici, kteří si s kritikou ANO neberou servítky.

„Viktor Orbán hned druhý den (maďarského) předsednictví EU vyrazil na Ukrajinu. Tím dokazuje, že je především proevropský politik, protože zájmem Evropy je zastavit zabíjení a ukončit válku,“ uvedl Babiš v úterý na sociální síti X.

Šéf ANO tak mimo jiné reagoval na kritiku namířenou proti novému unijnímu uskupení Patrioti pro Evropu, které spoluzaložil právě s Orbánem a také s předsedou rakouských Svobodných Herbertem Kicklem. Tato nová aliance, jejíž hlavním cílem v EU je podle Babiše obrana národní suverenity, boj s ilegální migrací a změna Green Dealu, čelí četným nařčením, že sdružuje strany a politiky vstřícné vůči Moskvě. Rusko již třetí rok vede agresivní válku proti Ukrajině.

MOHL BY VÁS ZAJÍMAT KOMENTÁŘ: Nová éra hnutí ANO v Evropě. Konec strany pro všechny a tečka za praotcem Teličkou

„Novou formující se frakci Patrioti pro Evropu bych nazval jako KPOPU – Koalice pro odmítání pomoci Ukrajině. Představitelé všech stran dlouhodobě blouzní o jakémsi mýtickém míru na základě toho, že pokud Ukrajině přestaneme dodávat zbraně, tak se domluví s Ruskem a konflikt skončí. To je ale strašně nebezpečný postoj,“ charakterizoval novou frakci například europoslanec Ondřej Krutílek (ODS).

Proti jeho tvrzení se ohradili poslanci Patrik Nacher či Martin Kolovratník (oba ANO), kteří stejně jako Babiš argumentovali úterní Orbánovou cestou do Kyjeva a schůzkou maďarského lídra s Volodymyrem Zelenským. I v tomto případě ovšem členové ANO naráží na ostrou kritiku.

Nutno zmínit, že Orbán do Kyjeva přicestoval vůbec poprvé od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v únoru 2022. Za poslední dva roky a půl pak maďarský premiér v Evropě proslul jako politik, který výrazně zdržoval přijímání protimoskevských sankcí a opakovaně bagatelizoval ruskou agresi. Loni v říjnu se dokonce v Číně setkal s Vladimirem Putinem.

„Každý, kdo posledních 2,5 roku sleduje, co Orbán dělá, tak ví, jak moc je maďarský premiér proti vojenské pomoci napadené Ukrajině,“ upozornil Krutílek zástupce hnutí ANO.

Analytik a neúspěšný kandidát hnutí STAN do europarlamentu Andrej Poleščuk zhodnotil Orbánovu cestu na Ukrajinu následovně: „Babišovi velmi vadí, že je jeho vznikající frakce označována za proruskou. Orbán cestou do Kyjeva nemůže odčinit dva roky sabotování vojenské pomoci Ukrajině. Maďarsko je ve velikosti pomoci na chvostu EU a maďarští zástupci vlády navštěvují Moskvu i Minsk, kde jednají o rozvoji vztahů.“

Zatímco Babiš se k Orbánovi a vzájemnému přátelství s ním dlouhodobě hrdě hlásí, čerstvě zvolení europoslanci za ANO vznik aliance Patrioti pro Evropu komentují ve veřejném prostoru zcela minimálně. Cílem Babiše a Orbána je založení legitimní frakce v Evropském parlamentu. Ta může vzniknout, pokud v ní budou zasedat europoslanci alespoň ze sedmi různých zemí EU.

O nových spojencích „evropských patriotů“ se v médiích vášnivě spekuluje. Jasno by mělo být během následujících dnů.

Tagy:
Ukrajina politika Andrej Babiš Viktor Orbán Maďarsko ANO 2011 Patrik Nacher Volodymyr Zelenskyj Martin Kolovratník Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Andrej Poleščuk Ondřej Krutílek Patrioti pro Evropu