Slováci sahali po velké senzaci, Anglie se zachránila až v nastavení. Pak udeřil Kane

K velké senzaci měli na fotbalovém mistrovství Evropy v Německu blízko Slováci. V osmifinále vedli až do nastavení druhého poločasu nad favorizovanou Anglií, nakonec ale vypadli po prodloužení.

Angličtí fotbalisté zvítězili v osmifinále mistrovství Evropy nad Slovenskem 2:1 po prodloužení a ve čtvrtfinále se utkají v sobotu v Düsseldorfu se Švýcarskem. Slovensko dostal v Gelsenkirchenu do vedení Ivan Schranz, útočník pražské Slavie vstřelil už třetí gól na turnaji. V páté minutě nastavení srovnal po dlouhém autu nůžkami Jude Bellingham a hned na začátku prodloužení hlavičkoval do sítě Harry Kane.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: Buďme rádi, že Češi na EURO vypadli. Bez vlastní tváře svět neohromíme

Slováci ještě nikdy tým z kolébky fotbalu neporazili, ze šesti dosavadních zápasů vytěžili jen jednu bezbrankovou remízu, a to na Euru před osmi lety. Tentokrát však měli k výhře hodně blízko. Soupeři dovolili mít velkou převahu v držení míče, ale brankář Dúbravka, který většinu anglických hvězd dobře zná z působení v Newcastlu, dlouho držel bez větších problémů čisté konto.

Trenér Gareth Southgate dovedl anglické fotbalisty do čtvrtfinále i na čtvrtém turnaji v řadě. V sestavě udělal i přes nepřesvědčivé výkony ve skupině jen jedinou změnu, ve středu pole se poprvé na Euru objevil v základu Mainoo místo Gallaghera.

Slováci začali stejně jako proti Rumunsku a všichni s výjimkou útočníka Strelce nastoupili od první minuty i počtvrté na turnaji. Trenér Francesco Calzona nejstarší základní jedenáctku ze všech týmů na Euru prakticky neměnil.

Jeho svěřenci během úvodní čtvrthodiny třikrát zahrozili. Kucka se Strelcem si při přímém kopu naběhli za obranu, ale v rozhodujícím okamžiku se srazili. Vzápětí Hancko z úhlu minul branku a Haraslínův únik zadáci zblokovali. Anglická obrana se nevyhnula chybám a Guéhi už ve třetí minutě přišel vinou žluté karty o čtvrtfinále.

Slováky poslal do vedení Schranz

Ve 25. minutě pak marně stíhal Schranze, který souboj s ním ustál a Strelcovu přihrávku chladnokrevně proměnil. Útočník, který v celé kvalifikaci gól nedal, se na turnaji s třemi zásahy zařadil mezi nejlepší střelce.

I ve čtvrtém zápase Slováci na Euru otevřeli skóre. Anglické pokusy brankáře Dúbravku dlouho nijak nezaměstnaly. Mainoo mířil příliš vysoko a Kaneovu hlavičku odvrátil Hancko na roh.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Heroický výkon a české srdce, hodnotili fotbalisté porážku s Turky. Ostře zkritizovali sudího

V 50. minutě předvedli Angličané první rychlý brejk, ale Fodenovi vzal gólovou radost videorozhodčí, který potvrdil ofsajd. Na druhé straně si Strelec všiml, že brankář Pickford stojí daleko vpředu a z poloviny hřiště jen těsně minul pravou tyč.

V průměru o čtyři roky mladší anglická jedenáctka na trávníku stále víc dominovala, hrálo se prakticky jen na slovenské polovině, ale zakončení stále chybělo. Kaneova hlavička znovu mířila vedle a Rice trefil z dálky tyč.

Slováci už měli senzační postup na dosah, než vzduchem střihly Bellinghamovy nůžky. Byla to první anglická střela, která mířila mezi tyče a přinesla zatím nejhezčí gól na turnaji.

A hned poté, co byla hra znovu zahájena, přišla druhá střela a opět skončila v síti. Kapitán Kane po Toneyho prodloužení tentokrát hlavičkoval přesně. Pro anglického střeleckého rekordmana to byl 65. gól v mezistátních zápasech.

Slovenští hráči se nevzdávali, i když jejich největší útočné trumfy už seděly na lavičce. Blízko k vyrovnání měl Pekarík, v 37 letech nejstarší hráč na hřišti. Ofenzivu se pokusil oživit liberecký útočník Tupta. Favorit jen bránil těsný náskok, ale postup už si pohlídal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fotbalistu Limberského zprostil soud viny z vydírání. Potrestal jednoho ze čtyř obžalovaných

Tagy:
Anglie Slovensko fotbal Jude Bellingham Harry Kane Ivan Schranz FC Bayern München EURO 2024