Heroický výkon a české srdce, hodnotili fotbalisté porážku s Turky. Ostře zkritizovali sudího

Kapitána české fotbalové reprezentace Tomáše Součka mrzel výkon hlavního rozhodčího Istvána Kovácse při prohře 1:2 s Tureckem, po níž národní tým vypadl na mistrovství Evropy v Německu už ve skupině. Myslí si, že rumunský sudí se chtěl stát mužem zápasu. Lukáš Provod v rozhovoru s novináři prohlásil, že mužstvo předvedlo české srdce a na hřišti nechalo maximum. Debut si připsal gólman Matěj Kovář, který střídal zraněného Jindřicha Staňka. Také jemu se nelíbil výkon sudího.

Čeští fotbalisté v závěrečném třetím utkání skupiny F na mistrovství Evropy v Německu v dlouhém oslabení podlehli Turecku 1:2 a do vyřazovací fáze nepostoupili. Svěřenci trenéra Ivana Haška hráli v Hamburku v klíčovém duelu na turnaji od 20. minuty bez vyloučeného Antonína Baráka a přesilovku v 51. minutě využil Hakan Calhanoglu. V 66. minutě srovnal Tomáš Souček, ale ve čtvrté minutě nastavení se trefil střídající Cenk Tosun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fotbalovou legendu Baggia napadli v jeho vile. Mám pár modřin, musím ale překonat strach, řekl

Součka mrzel výkon hlavního rozhodčího. Řekl to v rozhovoru s novináři, před nímž ještě v mixzóně stihl telefonát s manželkou. „Všechny zápasy s ní vždycky probírám doma. Občas to řešíme i cestou ze zápasu. Na jednu stranu je ráda, že jedu domů za dětmi, ale všechny nás to mrzí, jak to bylo nešťastné. Nevím, kolik takových turnajů můžu v kariéře zažít. Teď je konec dalšího. Hrozně mě to mrzí,“ prohlásil devětadvacetiletý Souček.

UEFA před šampionátem stanovila, že s rozhodčími budou diskutovat pouze kapitáni. „Tak to bylo fajn. S tureckým kapitánem jsme se bavili asi pět minut do konce, že dnešní rozhodčí říkal, že se chce bavit s kapitány, ale když to tak řeknu, on sám byl namyšlený tak, že se nechtěl bavit. Správní rozhodčí mají být ti, kteří nejsou vidět. Tady ten rozhodčí chtěl být muž zápasu, to nás mrzí. Křivda samozřejmě je, ale není to jen o tom. Bylo plno situací, které jsme nevyřešili dobře jak v našem vápně, tak soupeřově. To jsou klíčové momenty,“ uvedl hráč West Hamu.

Po duelu měl ke spoluhráčům v kabině proslov. „Říkal jsem jim, že jsem na ně hrozně pyšný. Jenom musíme být koncentrovanější v obou vápnech, proměňovat šance a nedostávat hloupé góly. O tom to je. Jinak má tým obrovskou sílu a jsem na něj fakt pyšný,“ konstatoval Souček a pochválil také fanoušky. „Skvěle nás hnali, musím jim hrozně poděkovat. Bylo to už v Lipsku a teď dvakrát v Hamburku. Oni byli motorem, který nás hnal,“ řekl Souček.

Podle Lukáše Provoda nešlo o týmový neúspěch. „Myslím si, že jsme předvedli české srdce a maximum na hřišti. Odvedli jsme všechno, co šlo, ale bohužel to nestačilo,“ prohlásil sedmadvacetiletý záložník Slavie.

Do poslední chvíle prý věřil v postup. „Heroický výkon určitě od všech kluků. Klobouk dolů přede všemi. Jak v prvním zápase, tak v tom druhém i dnešním jsme odvedli maximum. Do poslední chvíle jsem věřil, že ten příběh bude napsaný tak, že se nám to vrátí a že druhý gól dáme a postoupíme. Bohužel se to nepovedlo,“ uvedl Provod.

Sporné verdikty hlavního rozhodčího nechtěl řešit. „Naší prací je udržet hlavu a soustředit se na zápas a neřešit rozhodčího, protože tím si stejně nepomůžeme. Ať bude dobrý, nebo špatný, pořád se musíme soustředit na fotbal. Některé výroky byly kontroverzní, ale s tím po zápase už nic neuděláme. Výkon rozhodčího neovlivníme. Jediné, co můžeme ovlivnit, je to, jak hrajeme na hřišti,“ konstatoval Provod.

Fanoušci podle něj byli famózní. „Myslím si, že kdyby tam srdce neviděli, tak by v takhle hojném počtu nejezdili. Patří jim obrovský dík. I v oslabení jsme cítili skvělou podporu. Bylo to nádherné. Zpětně na to všichni budeme vzpomínat,“ prohlásil Provod.

Nečekaný debut na fotbalovém mistrovství Evropy si připsal gólman Matěj Kovář, který se do branky dostal v 55. minutě za stavu 0:1 kvůli zranění Jindřicha Staňka. „Jsem vždycky nachystaný, kdyby se něco podobného stalo. Viděl jsem, že se Jindra po zákroku držel za rameno. Trenéři na mě začali volat, že bude střídání. Hned jsem věděl, že je špatně. Snažil jsem se koncentrovat na sebe a chtěl jsem do toho naskočit. Po pěti minutách jsem se chytil dlouhým balonem a cítil jsem se v pohodě,“ prohlásil Kovář.

Také on kritizoval výkony rozhodčích. „Nerad to hodnotím, ale myslím si, že ve všech třech zápasech jsme občas cítili křivdu. Rozhodčí je od toho, aby řídil hru. Rozhodl tak, jak rozhodl a musíme to respektovat,“ podotkl rodák z Uherského Hradiště.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fotbalistu Limberského zprostil soud viny z vydírání. Potrestal jednoho ze čtyř obžalovaných

Tagy:
Německo Turecko Hamburk Tomáš Souček fotbal sport Lukáš Provod Ivan Hašek Mistrovství Evropy ve fotbale Jindřich Staněk EURO 2024 Matěj Kovář