Luhový: Postup si Češi nezasloužili. S retro fotbalem a zombie trenérem není šance na úspěch

Češi na letošním Euru nepředvedli vůbec nic a postup ze skupiny si nezasloužili. Současná česká trenérská základna je nulová a neumí pracovat s talentovanými mladými fotbalisty, kteří pak nezvládají přechod do velkého fotbalu. Uvedl to bývalý československý fotbalový reprezentant Milan Luhový pro CNN Prima NEWS.

Když Milan Luhový sledoval na šampionátu první zápas Čechů proti Portugalcům, v němž jsme prohráli gólem v nastavení 1:2, u televize podle svých slov trpěl. „Před začátkem Eura jsem zaregistroval vyjádření českého realizačního týmu, jak se srovnávají se světovou špičkou ve sbírání dat, tak mě zajímalo, jestli to bude na hřišti vidět. Realita byla zdrcující. Ten rozdíl v kvalitě mezi Portugalci a Čechy byl obrovský. Češi nepředvedli vůbec nic. Postup ze skupiny si nezasloužili. S takovým retro fotbalem se nedá ve světě ani v Evropě uspět,“ uvedl Luhový pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Roman Berbr dostal podmínku. Soud ho uznal vinným jen ze zpronevěry, zápasy neovlivňoval

„Je třeba zahraniční kouč“

České reprezentaci by podle něj prospělo, pokud by se vydala cestou pražské Sparty, která pozici trenéra obsadila dánským koučem Brianem Priskem. „Když Ivan Hašek nastupoval k nároďáku, někdo ho označil za zombie trenéra. Je to bohužel tak. A ještě praktikující, jak já tomu říkám, retro fotbal. Současná česká trenérská základna je nulová. Mluvilo se o progresu Jindřicha Trpišovského, ale to je samouk a není to kouč evropského formátu,“ řekl Luhový.

„Podívejte se, co udělala Sparta s angažováním Dána Briana Priskeho. Do té doby stejně jako nároďák také jednou zahrála dobře, podruhé hůře... Přišel na mezinárodní úrovni dobře vyškolený Priske, změnil řízení týmu, fyzickou i technickou přípravu, zavedl kontroly, analýzy, vybavenost, dostal k tomu potřebný čas a najednou se Sparta zvedla neskutečně nahoru,“ prohlásil někdejší fotbalový útočník.

„Čeští trenéři neumí pracovat s mladými talenty“

V Česku a na Slovensku Luhový vidí problém už s přípravou mladých fotbalistů. „Máme řadu mladých talentovaných, nadějných kluků, ale neumíme s nimi pracovat. Když s nimi nepracujete, nemají šanci se pak ve velkém fotbale prosadit. Je to vidět například na Hložkovi, o kterém se říkalo, že bude hvězda, ale zatím je to jedno velké zklamání,“ řekl Luhový.

„Naši trenéři ty kluky nedokážou připravit na to, aby zvládali základní prvky fotbalu. Zakládání útoků, rychlý přechod do útoku, hrát pod tlakem, rychlé přihrávky, hra na jeden dotek,“ vyjmenoval bývalý hráč, který za československou reprezentaci odehrál 31 zápasů a dvakrát se stal nejlepším střelcem ligy.

Vzor vidí ve Španělsku

A uvádí konkrétní příklad: „Už před dvaceti, možná pětadvaceti lety jsem byl ve Španělsku na turnaji mládežnických kategorií. Ti kluci do patnácti, sedmnácti, osmnácti, jednadvaceti let, aplikovali sjednocený systém. Trenéři je odmalička učí základní věci, které jsem zmiňoval, rychlé přenášení hry, zakládání útoků a tak dále... Přechod do velkého fotbalu pak zvládají bez problémů a jsou na něj perfektně připraveni. Dokud se tohle u nás nezmění, lepší to nikdy nebude,“ uzavřel Luhový.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Bývalý fotbalista David Limberský žije v luxusu. V rodinném domku má fitness, pivní sklípek se saunou i bazén. Nahlédněte do jeho soukromí

Tagy: