Pastevce před medvědem zachránili až psi. Slovensko hlásí další útok šelmy na člověka

Medvěd hnědý je v Evropě největší šelmou.

Slovensko hlásí další útok medvěda na člověka. Divoká šelma napadla pastevce ovcí v Banskobystrickém kraji. Před jistou smrtí muže zachránili pastevečtí psi. Jde o čtvrtý útok medvěda během měsíc. V zemi se vede debata o přemnožení těchto šelem.

Medvěd se vynořil z mlhy, když pastýř hlídal stádo ovcí u obce Nevoľné v oblasti středního Slovenska. „Nevystartoval na zvířata, ale přímo na něj. Měl štěstí, že měl u sebe své pastevecké psy. Ti se do toho medvěda v podstatě nějakým způsobem pustili,“ uvedl starosta slovenské obce Nevoľné Štefan Henžel.

Muž nakonec vyvázl bez zranění a starosta obce okamžitě vydal upozornění. V okolí se totiž podle snímků z fotopastí může pohybovat až 14 medvědů. „Jsou nějaká doporučení, ale nezkoušel bych to v reálném životě. Například lehnout si na zem a tvářit se, že jste mrtvý... jenže medvědi žerou i zdechliny,“ řekl také starosta obce.

Podle portálu ursus.cz se medvědi nejvíce vyskytují právě ve středním Slovensku. Útoky jsou podle místních stále častější. Na začátku září například medvědice, která zřejmě chránila svá mláďata, zaútočila na sedmapadesátiletou slovenskou učitelku. Zvíře na ni vyběhlo z křoví. Ženu zachránil její manžel, kterému se medvědici podařilo zahnat. Slovenka utrpěla vážná zranění, ale přežila. Tragicky pak dopadl případ z června, kdy medvěd svou oběť roztrhal.

Tagy: