Slovensko zruší protikoronavirová opatření. Na konci března chce žít jako před pandemií

Eduard Heger

Slovensko postupně zruší opatření proti pandemii koronaviru a s uvolňováním začne již 28. února. Na tiskové konferenci to ve středu oznámil slovenský premiér Eduard Heger. Představa je taková, že by se země již koncem března mohla vrátit do stavu, který panoval před příchodem epidemie.

„Musíme se s covidem naučit žít. Je na zodpovědnosti každého z nás, aby si chránil své zdraví. Máme v rukou účinný nástroj, jak se se chránit, a tím je vakcína,“ prohlásil Heger.

Vyhlásenie premiéra E. Hegera a šéfa rezortu zdravotníctva V. Lengvarského k uvoľňovaniu opatrení v súvislosti s COVID-19 pred rokovaním vlády SR 👇

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Wednesday, February 16, 2022

Slovensko se v EU dlouhodobě řadí k zemím s nejnižším podílem naočkovaného obyvatelstva proti onemocnění COVID-19. Aktuálně je podle slovenského ministerstva zdravotnictví po druhé dávce přes 2,7 milionu Slováků, tedy zhruba polovina populace.

Od 28. února bude podle Hegera zrušen režim, který vstup do některých provozů či na některé akce podmiňuje očkovacím statusem nebo tím, že osoba byla testována na koronavirus, případně prodělala COVID-19. Zrušena bude i domácí karanténa pro žáky, kteří se dostali ve třídě do kontaktu s pozitivním spolužákem. Zvýší se také povolený počet účastníků na akcích.

Ve druhé fázi pak kabinet plánuje 28. března zrušit kapacitní omezení na akcích a omezení provozních hodin, upraveny budou i podmínky nošení respirátorů a roušek.

Počty infikovaných na Slovensku naposledy začaly výrazněji stoupat v polovině ledna, a to v souvislosti se šířením nakažlivější koronavirové varianty omikron. Pětimilionová země opakovaně zaznamenala denní přírůstky přes 20 tisíc infikovaných. Za úterý laboratoře zjistily 19 955 infikovaných, s pozitivním výsledkem skončilo téměř šest z deseti zkoumaných vzorků.

Tagy: