Slovenský nejvyšší soud zpřísnil trest pro vraha Kuciaka. Dostal 25 let vězení

Miroslav Marček, vrah Kuciaka před soudem

Marček by měl jít do vězení na 25 let

Slovenský nejvyšší soud v úterý zpřísnil trest vrahovi novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Obžalovanému Miroslavu Marčekovi vyměřil 25 let vězení, tedy o dva roky více než soud první instance, před kterým se Marček k vraždám už dříve přiznal. Přísnější trest žádal prokurátor.

Vůči verdiktu nejvyššího soudu se nelze odvolat. Bývalý voják Marček je druhým z původně pěti obviněných v případu, nad kým slovenské soudy v nejsledovanějším procesu v novodobých dějinách země vynesly pravomocný rozsudek.

Specializovaný trestní soud Marčekovi na jaře vyměřil mimořádně snížený trest, původně obžalovanému hrozilo 25 let vězení nebo doživotí. Tento krok soudu předsedkyně senátu zdůvodnila tím, že doznání a pomoc při vyšetřování kriminálních deliktů má význam.

Marček se přiznal nejen k předloňské vraždě Kuciaka a Kušnírové, ale také k tomu, že v roce 2016 při loupeži zastřelil podnikatele Petera Molnára v jeho domě. I tato vražda se stala součástí obžaloby v Kuciakově kauze.

Už loni zprostředkovatel Kuciakovy vraždy, a jeden z celkově pěti obviněných v tomto sledovaném případu, přistoupil Zoltán Andruskó v rámci řízení o uzavření dohody o vině a trestu na trest 15 let vězení.

Letos v září pak soud první instance zprostil podnikatele Mariana Kočnera obžaloby z objednání vraždy Kuciaka a osvobodil i Alenu Zsuzsovou, jež podle žalobce zločin zprostředkovala. Vinným uznal žalovaného vrahova pomocníka Tomáše Szabó, který je Marčekovým příbuzným. Verdikt vůči této trojici obžalovaných zatím není pravomocný, odvolání projedná rovněž nejvyšší soud.

Vražda Kuciaka a jeho snoubenky vyústila na Slovensku v roce 2018 v rozsáhlé protivládní demonstrace a v politickou krizi. V zájmu jejího vyřešení odstoupil z funkce premiéra Robert Fico. Jeho strana Směr-sociální demokracie po porážce v letošních volbách skončila v opozici.

Tagy: