Zemřel „svatý muž“. Slovenští politici se zármutkem vzpomínají na infektologa Krčméryho

V úterý zemřel profesor, lékař, infektolog a odborník na tropickou medicínu Vladimír Krčméry. Reakce politiků na jeho skon na sebe nenechaly dlouho čekat. Slovenská prezidentka Čaputová na sociálních sítích uvedla, že Krčméry zasvětil život slabým a nemocným.

Čaputová na sociální sítích Krčméryho označila za muže víry. „Byl vždy plný optimismu a naděje a takového si ho budeme pamatovat. Čest jeho památce,“ napsala Čaputová. Dodala také, že Krčméry výrazně pomohl v boji s covidem-19.

Kondolence vyjádřil také Eduard Heger (OL‘aNO), dočasně pověřený premiér Slovenska. „Byl to člověk, který rozdal své srdce druhým. Pomáhal tam, kam se jiní báli vstoupit byť jen myšlenkami,“ uvedl podle webu Nový Čas Heger. A i on připomněl Krčméryho zápal během pandemie. „Byl odhodlaný ji porazit,“ dodal.

Svoj život zasvätil slabým a chorým. Profesor Vladimír Krčméry - lekár a odborník na tropickú medicínu, infektológiu a...

Posted by Zuzana Čaputová on Tuesday, December 20, 2022

Jen slova uznání

Slovy chvály a obdivu na adresu Krčméryho nešetřil ani ministr financí Igor Matovič (OL‘aNO). „Ať se na mě nikdo z mých známých nezlobí, ale nikdy v životě jsem nepotkal lepšího člověka než byl on. Neúnavný dobrák, který neustále pomáhal lidem,“ nechal se slyšet Matovič. Dodal také, že Krčméry byl „svatý muž“.

Skon uznávaného odborníka na tropickou medicínu zasáhl také politiky ze strany Za ľudí Veroniku Remišovou a Juraje Šeligu. Oba se shodli, že Krčméry byl laskavý a plný ochoty. „Pane profesore, byl jste pro nás světlem naděje v této náročné době,“ napsala Remišová. Strana KDH pak uvedla, že „profesor Krčméry zachránil mnoho životů na Slovensku a v rozvojových zemích“.

ZOMREL ČLOVEK S VEĽKÝM SRDCOM S veľkým zármutkom som prijal správu o úmrtí profesora Vladimíra Krčméryho. Bol to...

Posted by Eduard Heger on Tuesday, December 20, 2022

Přimluv se v nebi za Slováky

Na kolegu zavzpomínal i vědec Pavol Čekan. „Budeš velmi chybět. Bylo mi obrovskou ctí tě poznat. Raduj se v nebi a, prosím, přimluv se tam za nás, Slováky,“ napsal na sociálních sítích.

Vladimír Krčméry zemřel v úterý. Podle slovenských médií podlehl oboustrannému zápalu plic. Patřil mezi nejvýznamnější odborníky na tropickou medicínu a epidemiologii na Slovensku. Jako lékař často jezdil na zahraniční humanitární mise do celého světa.

Tagy:
Slovensko lékař Igor Matovič sociální síť prezidentka politici Zuzana Čaputová odborník kondolence lékařství infektolog Veronika Remišová Eduard Heger Vladimír Krčméry Pavol Čekan Kresťanskodemokratické hnutie