Nečekaně zemřel slovenský infektolog Vladimír Krčméry. Byl tváří boje s koronavirem

Ve věku 62 let zemřel slovenský infektolog Vladimír Krčméry. Informovala o tom slovenská média v čele s webem Noviny.sk. Podle nich se mu měl stát osudným oboustranný zápal plic. Krčméry patřil mezi nejvýznamnější odborníky na epidemiologii a tropickou medicínu na Slovensku. Byl prvním očkovaným proti koronaviru v zemi, přičemž se stal jednou z hlavních tváří slovenského boje s pandemií.

Krčméry proslul už před lety coby lékař, který velmi často vyrážel na zahraniční humanitární mise do nejodlehlejších koutů světa. Působil v Africe, Asii či Latinské Americe.

V posledních letech však už na mise nejezdil. Před časem totiž poněkolikáté bojoval s malárií, která se vážně podepsala na jeho zdraví. I nadále však působil coby lékař na Slovensku, kde patřil k nejcitovanějším expertům například ohledně pandemie koronaviru. Dokonce se v zemi stal prvním očkovaným.

Zprávu o jeho úmrtí jako první přinesl web Noviny.sk spadající pod televizi JOJ. Profesor Krčméry měl podlehnout oboustrannému zápalu plic.

„V pátek jsme spolu mluvili a přáli si k svátkům. Byl jako vždy plný energie. Žádné symptomy nemoci. Nemohu tomu uvěřit… Miloval lidi. Pomáhal potřebným doma i v cizině. Zachránil mnoho životů. Zůstane po něm prázdno. Odpočívej v pokoji, Vladko,“ napsal na Twitter český epidemiolog Rastislav Maďar.

Úctu k zesnulému odborníkovi a pedagogovi vyjádřil i slovenský premiér Eduard Heger. „Byl to člověk, který rozdal své srdce druhým. Pomáhal tam, kam se jiní báli vstoupit byť i jen myšlenkami. Těm, na které svět zapomněl – nejchudším z nejchudších,“ napsal na Facebooku předseda vlády.

Slovenská policie varovala před skupinami, které budou nyní o Krčmérym šířit nepravdivé zprávy. „Jeho smrt bude od začátku zneužívána šiřiteli hoaxů. To tak bohužel při úmrtích známých osobností bývá. Vladimír Krčméry patřil ke klíčovým osobnostem, díky kterým si pandemie koronaviru nevyžádala ještě větší počet obětí. Navzdory výhrůžkám a útokům se nenechal zastrašit a ve svém celoživotním poslání pokračoval až do své smrti,“ uvedla policie na svém Facebooku.

Tagy: