Složité loučení s divadelní hvězdou Burianovou. Převozu do Česka brání byrokracie

Složitá byrokracie brání tomu, aby se poslední rozloučení s herečkou a zpěvačkou Zuzanou Burianovou v Česku uskutečnilo ještě v listopadu. Vdova po slavném režisérovi Janu Roháčovi totiž dlouhodobě žila ve Švýcarsku, kam po revoluci emigrovala. Zádušní mše by podle dcery Kateřiny Kergalové měla proběhnout až na začátku prosince.

Režisérka Kergalová musí ve Švýcarsku nejprve zařídit zpopelnění své zesnulé matky, teprve poté může v České republice uspořádat zádušní mši pro rodinu a přátele. „Myslím předběžně, že se bude konat v kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí. Odhaduji to na počátek prosince, určitě dám včas vědět,“ prozradila deníku Aha!

Jazzový hudebník Zdeněk Kučera, který byl druhým manželem Burianové, se navíc ze Švýcarska chystá odstěhovat zpět do vlasti. Se svým přesunem bude potřebovat pomoct, a tak Kergalovou čeká další zařizování.

Zuzana Burianová zemřela 25. října, pouhé tři týdny po svých 75. narozeninách. Nestihla si tak splnit svůj sen v podobě trávení Vánoc s rodinou a přáteli v Česku. Podle její dcery herečka spadla ze schodů, zlomila si nohu a následně zřejmě dostala embolii, která se jí stala osudnou.

Herečku a zpěvačku si diváci mohou pamatovat jako sestřičku Zuzanu ze seriálu Nemocnice na kraji města nebo jako skladnici Bohunku z komedie Vesničko má středisková. Její doménou však bylo divadlo, konkrétně Semafor v pražských Dejvicích, kde zářila po boku Jiřího Suchého či komediální dvojice Jiří Grossmann a Miloslav Šimek. Seznámila se tam také se svým prvním mužem a otcem Kateřiny Kergalové Jánem Roháčem.

Tagy: