Sluchátka na uších jsou častým viníkem nehod. Narušují naši orientaci v provozu, říká expert

Často jsou obětí nehod děti.

Sluchátka mohou způsobit dopravní nehodu

Sluchátka jsou fenoménem dnešních ulic a měst. Podle expertů si ale tento trend vybírá daň v podobě vážných dopravních nehod, v nichž hrají hlavní roli právě chodci či cyklisté se sluchátky na uších.

Podle krajského koordinátora BESIP pro Zlínský kraj Zdeňka Patíka je chůze se sluchátky trendem, nicméně často nebezpečným. „Člověk je zvyklý se v provozu orientovat i pomocí sluchu, a tím pádem se o jeden smysl připraví,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda schválila zákon o podpoře bydlení. Má pomoci především rodinám s dětmi a seniorům

Nejhorší je podle dopravních expertů takzvaná trojkombinace – sluchátka na uších, v ruce mobil a ještě ke všemu kapuce na hlavě. V tu chvíli nevnímáte kromě hudby opravdu téměř nic.

„My si nevedeme podrobné statistiky, kolik účastníků mělo v době nehody na uších sluchátka, nicméně čas od času i takovéto okolnosti prověřovat musíme,“ uvedl policejní mluvčí Zlínského kraje Petr Jaroš.

Ještě nebezpečnější mohou být sluchátka pro cyklisty. Pohybují se totiž vyšší rychlostí než chodci a auta jezdí v jejich bezprostřední blízkosti.

Kromě života a zdraví jde navíc o peníze. Pokud se totiž pojišťovna od policie dozví, že se nehoda stala v okamžiku, kdy měl chodec či cyklista na uších sluchátka, nemusí vzniklou škodu proplatit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stopky na dálnici dělají řidičům problémy. Expert vyjmenoval místa, kde se často bourá

Tagy:
bezpečnost nehody nepozornost BESIP doprava sluchátka smyslový orgán